Educaţie electorală, prin Ruhama şi APD

BIHOR – Fundaţia Ruhama a desfăşurat, în parteneriat cu Asociaţia Pro Democraţia (APD), o campanie de informare cu privire la participarea la vot, în rândul comunităţilor defavorizate din judeţul Bihor.

După ce tinerii din cadrul Grupurilor de Iniţiativă Locală au fost instruiţi de specialiştii APD, membrii celor două organizaţii au pornit ieri pe teren, împărţind afişe, pliante şi informând membrii comunităţilor defavorizate cu privire la modalitatea corectă de votare, importanţa participării la vot şi referendum. „Sunt multe comunităţi dezavantajate, unde nivelul de participare la vot este foarte scăzut, uneori chiar de 2-3%. Iar cei care merg la vot nu cunosc procedura corectă, nu pun bine ştampilele, nu ştiu cum să voteze. E nevoie de o educare a populaţiei în acest sens. Până acum ne-am ocupat doar de monitorizarea voturilor”, susţine Alexandru Şimon, director APD.

Monitorizare în judeţ
Duminică, alegerile europarlamentare vor fi monitorizate de către reprezentanţii APD şi ai fundaţiei Ruhama. „Vom avea echipe mobile şi observatori în secţiile de votare din judeţ. Am organizat cu cei de la APD sesiuni de instruire, în cadrul cărora au fost formate 30 de persoane, tineri voluntari şi studenţi. Vrem ca din aceste persoane să se constituie grupuri în cadrul secţiilor de votare, în aproximativ 50 de localităţi bihorene. Tinerilor le-a fost pus la dispoziţie şi un manual al observatorului”, precizează Marian Daragiu, preşedintele fundaţiei Ruhama. Cele două organizaţii partenere doresc să colaboreze şi pe termen lung. „Suntem organizaţii apolitice, dar educaţia civică electorală face parte din obligaţiile noastre. Vă dau şi un exemplu: la Batăr, în 2004, din cele 600 de voturi, peste 400 au fost anulate pentru că oamenii nu au ştiut cum să voteze corect. Fie au pus ştampile pe mai mulţi candidaţi, alţii au pus chiar pe toţi, în afară de exact cel pe care doreau să îl aleagă. Noi îi învăţăm cum să voteze, nu cu cine să voteze”, a declarat Daragiu.
Rezultatele activităţii celor două organizaţii vor fi elaborate la începutul săptămânii viitoare. „Începând de marţi, vom prelucra toate datele obţinute în urma monitorizării în secţiile de votare”, adaugă preşedintele Ruhama.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase