Şef nou la Direcţia pentru Cultură

Şef nou la Direcţia pentru Cultură
Pentru Ligia Antonia Mirisan, noul director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Bihor, preluarea acestei functii a însemnat o provocare.

„În primul rând, din punct de vedere profesional, dupa ce vreme de 18 ani am activat în domeniul cultural, dar si personal, pentru ca aici la Oradea se afla întreaga mea familie”. Chiar daca exista prejudecata ca oamenii de cultura nu sunt cei mai buni manageri, Ligia Mirisan considera ca prin educatie permanenta si prin asimilarea de informatii noi un om de cultura poate deveni si un bun administrator.


Printre obiectivele pe care noul director si le-a propus, câteva se detaseaza în mod deosebit. În primul rând este vorba despre mutarea sediului într-o noua locatie, mai potrivita cu profilul. „Prestigiul unei institutii porneste chiar de la intrare”, afirma Ligia Mirisan, care discuta chiar în aceste zile mutarea Directiei cel mai probabil în incinta Cercului Militar, situat pe strada Eminescu.

Oameni potriviti


Nu mai putin important este si celalalt proiect pe care îl are în atentie „sefa” culturii bihorene, si anume acela de a resuscita viata artistic-culturala din caminele culturale aflate în zonele rurale din judet. Aceste cladiri, aproape abandonate în ultimii ani si care nu mai servesc decât ca locuri de petrecere la nunti si botezuri, trebuie sa redevina, în opinia sa, „focare de cultura”. Ligia Mirisan este optimista referitor la sansele de succes ale acestui demers. „Bihorul are potential cultural, si chiar daca începutul va fi mai greu, pentru ca firul unui anumit tip de existenta nu este usor de reluat, cred ca vom reusi cu oamenii potriviti la locul potrivit”.

Importanta comunicarii


În ceea ce priveste relatia pe care si-o propune cu subordonatii si colaboratorii din institutiile bihorene, declara ca acestia vor gasi la ea întelegere, toleranta, comunicare, dar si hotarâre atunci când va fi nevoie; repet însa: „comunicarea este cel mai important lucru pentru mine”. Adepta a sistemului european al modului de raportare, de implicare si conducere a unei institutii culturale, Ligia Mirisan doreste acelasi lucru de la toti cei care vor fi implicati în aceste proiecte culturale.


Faptul ca este un bun manager cultural este relevat prin întreaga sa activitate, timp în care a optat pentru implicarea permanenta a institutiilor culturale în domeniul educatiei permanente. Aceasta perseverenta în munca didactica i-a adus numeroase satisfactii profesionale în timpul petrecut la Simleu Silvaniei. Viata culturala activa de acolo a Ansamblului Folcloric Silvania, a unei trupe de teatru, sau a grupului de copii „Paradisul pierdut”, mici artisti plastici, a adus zonei numeroase premii, aprecieri si strânse legaturi cu diferite institutii internationale.

Laura Voicu