Efectele negative ale furtunii pot fi evitate

De Otilia Șandor
Efectele negative ale furtunii pot fi evitate
Pompierii bihoreni avertizează că au fost anunţaţi de Centrul Meteorologic Banat-Crişana al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, că vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară după-amiaza în zonele de câmpie, însă local se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de grindină.

Pentru ca bihorenii să nu sufere de pe urma posibilelor furtuni, pompierii îi roagă ca înainte ca aceasta să se dezlănţuiască să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, care ar putea fi doborâţi de vânt şi ar putea provoca victime ori pagube materiale.

Atunci când furtuna este iminentă, pompierii recomandă oamenilor să intre în cel mai apropiat imobil sau în maşină şi să închidă ferestrele şi uşile. Bihorenii sunt rugaţi să evite duşurile şi sălile de baie întrucât ţevile pot conduce electricitate. Telefoanele cu fir nu trebuie folosite pe furtună decât în situaţii de urgenţă (celelalte, fără fir şi mobilele sunt sigure la utilizare şi pe timp de vijelie).

E bine ca pe timp de furtună, aparatele şi celelalte echipamente electrice (computerele, aparatele de aer condiţionat etc) să fie deconectate de la curentul electric fiindcă se pot defecta din cauza descărcărilor electrice atmosferice.

 Dacă vă prinde afară

Bihorenii prinşi de furtună în spaţii deschise sunt rugaţi să se aşeze ghemuit la pământ şi să îşi pună mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi, în aşa fel încât să se reducă contactul cu pământul, iar persoana în cauză trebuie să încerce să devină ţintă cât mai mică pentru furtună.

În niciun caz, cei pe care îi prinde vijelia în câmp deschis nu trebuie să se întindă pe pământ, spun pompierii care îi roagă pe oameni să evite pe timp de furtună “obiectele înalte”: copaci înalţi izolaţi în arie deschisă, câmpuri , ambarcatiunile pe apă, obiecte metalice (utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc).

Cei pe care furtuna îi prinde în pădure sunt rugaţi să caute adăpost într-o zonă cu copaci mai putin înalţi, iar cei aflaţi într-o zonă deschisă – să meargă spre o zonă joasă (vale).

Bihorenii surprinşi de furtună pe un lac sunt sfătuiţi să ajungă cât mai repede la mal şi să se adăpostească.

Pentru a evita cât de cât inundaţiile, bihorenii sunt rugaţi să întreţină şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale şi să cureţe secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor de lemne şi alte deşeuri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !