„Efectul de seră”, în instanţă

ORADEA - Ieri a fost prima înfăţişare în procesul intentat de foştii angajaţi Orser pentru recuperarea salariilor compensatorii şi a primelor restante pe ultimii trei ani. Disponibilizaţii sunt nemulţumiţi că procesul a fost amânat cu mai bine de o lună.

Muncitorii se tem că până când instanţa va lua o decizie nu vor mai avea de unde să-şi recupereze datoriile, dat fiind faptul că deja nu a mai rămas aproape nimic din sere. Subprefectul Todor Adalbert i-a sfătuit ieri pe muncitori să solicite joi audienţă la prefect.

Câte 30 în instanţă
Liderul sindical de la Orser, Vasile Morar, a declarat că societăţii i-a fost intentat deja un prim proces, de un număr de 30 de muncitori, care au de recuperat de la firmă salariile compensatorii şi primele de vacanţă pe ultimii trei ani, în total cinci miliarde de lei vechi.
„Am decis să depunem în instanţă câte 30 de dosare, pentru că ar fi prea mult să intentăm toţi muncitorii un singur proces. Acum a fost înfăţişarea în primul proces intentat de 30 de muncitori. Deja avem şi alte dosare pregătite şi vom continua demersurile. La primul proces Orser a cerut o amânare, iar următoarea înfăţişare va fi abia pe 16 aprilie. Până atunci se continuă tăierea şi dezmembrarea serelor de către patronat şi noi nu o să avem de unde să ne recuperăm salariile”, declară Morar.

Doar şefi la Orser
Ultimii 400 de angajaţi ai serelor orădene au fost disponibilizaţi în septembrie 2006, dar fără a beneficia de şomaj. „Când am aflat de disponibilizare ne-am depus dosarele pentru şomaj, dar ni s-au refuzat în noiembrie, pentru că firma nu a plătit indemnizaţia de şomaj”, explică unul dintre muncitori. Totodată, nu au reuşit să-şi recupereze nici salariile compensatorii.
„În contractul fiecăruia era stipulat că fiecare salariat va primi, la disponibilizare, între 6 şi 12 salarii medii, în funcţie de vechime”, a mai adăugat liderul sindical. Acum Orser mai are şapte angajaţi: trei directori, o contabilă, secretară, jurist şi mecanicul-şef.

Se taie noaptea
Muncitorii de la Orser se tem că până când justiţia va lua o decizie nu vor mai avea cum să-şi recupereze banii. „Până ajungem la final cu procesul, acolo nu mai rămâne nimic. În fiecare seară sunt duşi muncitori din Oltenia şi din alte zone, care lucrează la negru şi taie tot şi duc la fier vechi. Până acum fierul tăiat de acolo însumează zece fire de ţeavă lungi de la Oradea până la Bucureşti. Tot se distruge, nimic nu rămâne în picioare”, a mai spus Vasile Morar. Oamenii spun că deşi au anunţat autorităţile cu privire la jaful de la Orser, nimeni nu a luat nici o măsură. „Într-o zi, când a ieşit un camion cu fier vechi pe poartă, am sunat la DNA şi le-am spus numărul maşinii şi că ceea ce e trecut în acte nu coincide cu încărcătura, şi mi-au răspuns că nu o să fugă ei după camion”, a mai precizat liderul de sindicat.

Se taie de ani de zile
„În iarna din 2003 s-au prăbuşit şapte hectare de sere sub greutatea zăpezii. Atunci au început să taie şi să vândă tot ce puteau. Chiar la sugestia directorilor, la Orser s-a început demolarea pe alte 30 de hectare. Au fost tăiate conductele, schelele, sticla de pe seră a fost toată spartă, numai ca să poată tăia mai repede. Toate acestea cu muncitori gălăţeni. Muncitorii orădeni au fost trimişi în şomaj, ca să nu vadă ce se întâmplă şi unde sunt duse materialele respective”, a declarat unul dintre sindicaliştii de la Orser.
„Anul trecut, mai mult de jumătate din producţie a putrezit în sere. Sute de tone de produse au fost aruncate la gunoi. Asta pentru că nimeni nu a fost interesat să vândă produsele”, a mai spus ieri unul dintre muncitori.

Anghel Georgiana0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !