Eforturi pentru integrarea rromilor

BIHOR – Fundaþia Ruhama a încheiat, de curând, un program de informare si consiliere profesionalã, adresat persoanelor de etnie rromã fãrã loc de muncã. Programul s-a desfãsurat pe perioada 1 august – 30 noiembrie, timp în care au fost consiliate peste 200 de persoane, din care 10% sunt, în prezent, angajate cu carte de muncã.

Rezultate pozitive

Cea mai mare problemã întâmpinatã de membrii fundatiei a fost identificarea locurilor de muncã pentru persoane cu nivel de educatie scãzut, posturile limitându-se la domeniile constructiilor, confectiilor si salubrizãrii. „Ne-a fost greu sã gãsim angajatori care sã accepte sã lucreze cu rromi. Eu le-as propune sã încerce sã ne cunoascã prima datã, pentru cã avem multe exemple în care angajatorii erau initial reticenti, iar apoi s-a dovedit cã acei oameni munceau mult si bine”, explicã Gheorghe Lakatos, cetãtean de etnie rromã care a ajutat la implementarea programului.

„Probabil dacã mergeau români la ei sã încerce sã îi convingã, n-ar fi avut acelasi efect, deoarece noi le vorbeam pe limba lor si ne dãdeam pe noi ca exemple. Ei vedeau cã noi am reusit sã ne integrãm. Problema nu e cã nu vor sã lucreze, ci cã angajatorii nu îi acceptã”, adaugã colegul sãu Alexandru Balogh.

Un milion per CV

Rezultatele muncii celor implicati în proiect n-au întârziat sã aparã. La sfârsitul programului, celor 208 persoane consiliate li s-au întocmit CV-uri, 23 de cetãteni de etnie rromã au fost încadrati în muncã, s-au împãrtit 300 de pliante cu informatii suplimentare despre Centrul de Informare si Consiliere Profesionalã pentru Rromi, înfiintat tot în cadrul acestui program. Valoarea contractului a depãsit 18.500 de lei (185 milioane lei vechi), costurile pentru un client asistat fiind de 93,31 lei.

Membrii fundatiei sunt multumiti de rezultate si îsi doresc sã colaboreze cu mai multe institutii, pentru a-i ajuta pe rromi sã îndeplineascã cerintele minime în cazul în care unii din ei ar vrea sã se angajeze. „Dincolo de munca noastrã si de ce facem noi aici, trebuie sã învãtãm sã depãsim prejudecãtile”, completeazã Marian Daragiu, seful fundatiei Ruhama.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase