Şeful IPJ Bihor vrea poliţişti fermi

5Comentarii
În preambul conferinţei de presă susţinute vineri, şeful Poliţiei bihorene a dezvăluit ziariştilor că a participat la o teleconferinţă cu ministrul Cristian David, privind seria de conflicte între interlopi din Craiova şi din alte oraşe din ţară.

Comisarul-şef Liviu Popa a mai precizat că poliţişti bihoreni nu vor fi detaşaţi în alte judeţe, dar că aşteaptă în continuare fermitate din partea lor.

„Chiar dacă am avut unele plângeri privind acţiunile în forţă ale poliţiştilor Departamentului de Intervenţie Rapidă, eu îmi susţin subalternii care acţionează în spiritul legii şi ordinii. Nu avem voie să trecem cu vederea faptele unor indivizi cu probleme de comportament. Poliţiştii noştri i-au pus la punct când a fost cazul pe Neguş, Siminic, Legionarul sau foşti bodiguarzi care fac paradă de muşchii lor. Şi pot să spun că intransigenţa noastră a prevenit reglări de conturi între interlopi, cum vedem că se întâmplă în Craiova sau Timişoara. Eu îmi asum fermitatea, chiar cu funcţia mea. Prefer să am poliţişti acuzaţi de abuzuri. Tot timpul am spus că trebuie fermitate pentru a ţine lucrurile sub control şi mă bucur că ministrul a ajuns la aceeaşi concluzie”, a dclarat şeful IPJ Bihor, Liviu Popa.

În acelaşi timp, comisarul-şef Popa a dezavuat explicaţiile unor sindicalişti care au apreciat în timpul videoconferinţei că poliţiştii nu se impun în faţa interlopilor fiindcă nu au motivaţie financiară. „Nimeni nu e obligat să rămână în Poliţie. Cine vrea bani mai mulţi, să se facă bancher, constructor sau petrolist. Dacă nu eşti mulţumit de salar nu înseamnă că poţi să pactizezi cu infractorii”, a mai apreciat Liviu Popa.

„Cartonaş roşu” la Siminic

Fotbalistul orădean Marius Siminic a formulat o plângere privind un incident petrecut în noaptea de 17 august, după nunta sa. Astfel, Marius Siminic acuză acţiunea în forţă a poliţiştilor DPIR, solicitaţi de un alt poliţist care a oprit pe strada Cazaban, pentru control, trei autoturisme cu nuntaşi, la sfârşitul petrecerii. În plângere, Siminic recunoaşte că în incident a fost implicat şi tatăl său şi anexează un certificat medico-legal cu câteva zile de îngrijiri medicale pentru contuzii şi o coastă fisurată. Urmare a incidentului, Marius Siminic a fost amendat cu 1.000 lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, în temeiul Legii nr. 61/91.

Condiţii moderne

Tot în cadrul conferinţei de presă de vineri, inspectorul-şef al IPJ Bihor şi-a exprimat preocuparea pentru a le asigura poliţiştilor condiţii de lucru propice. Astfel, Liviu Popa a apreciat că renovarea şi extinderea sediului din Parcul Traian vor fi gata anul viitor. „Investiţiile realizate până acum se ridică la 5,7 milioane de lei. S-au realizat deja structura de rezistenţă a clădirii prin subzidire, tencuiala interioară, reţelele de apă sau de energie electrică. S-a mai finalizat mansardarea şi o mare parte din tencuiala exterioară”, a declarat comisarul-şef. Însă pentru finalizare mai sunt nevoie de 9 milioane de lei, bani pe care Ministerul Internelor şi Reformei Administrative nu i-a mai putut aloca în acest an.

„Termenul iniţial de predare era chiar actuala lună septembrie. Însă au intervenit organizarea serbării Francofoniei, summit-ului NATO şi a altor evenimente care au absorbit fonduri importante, astfel că noi mai trebuie să aşteptăm. Eu sper totuşi să obţinem anul acesta 5 milioane de lei. Al doilea termen de finalizare a fost fixat pentru 2009”, a adăugat Liviu Popa. Tot în ce priveşte dotarea Poliţiei cu autoturisme sau chiar cu sedii noi, comisarul-şef Popa a dezvăluit că în Ungaria practica cea mai uzitată este achiziţia în sistem leasing. „În Ungaria sediile noi de Poliţie se comandă pe baza proiectului dorit, se plăteşte chirie zece ani, iar apoi clădirea întră în patrimoniul Poliţiei.

La autoturisme leasingul este pe trei ani şi pot să spun că este mai rentabil decât sistemul nostru, în care cheltuim foarte mult pe recondiţionarea maşinilor vechi din dotare. Deocamdată, sistemul maghiar nu se pliază pe metodologia de la noi, dar eu sper să putem prelua cât mai curând lucrurile bune de la ţările din Spaţiul Schengen”, a încheiat Liviu Popa.

Cristian Horgos5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor