Şeful ITM arată Justiţiei obrazul

Şeful ITM arată Justiţiei obrazul
Liviu Lupea, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bihor, a tinut sa evidentieze, în conferinta de presa de joi, un fenomen care – în opinia sa – se rasfrânge negativ asupra activitatii institutiei.

„Firmele controlate de inspectorii nostri s-au obisnuit sa contesteze în justitie îndeosebi amenzile. Nu vreau sa ma interferez în actul de justitie. Însa ne confruntam deja cu prea multe cazuri în care amenzile date cu documentatie pe litera legii si cu respectarea întregului tipic al actiunii de control sunt transformate de judecatori în simple avertismente. Aceasta dupa procese în care avocatii patronilor apeleaza la toata seria de chichite pentru a amâna judecata finala”, a declarat Liviu Lupea.


Seful ITM si-a mai exprimat dorinta de diminuare a „muncii la gri”. Adica de combatere a complicitatii dintre salariati si patronii care le trec în cartea de munca salariul minim pe economie, platindu-le însa un salariu mai mare, negociat la angajare. „Îndeosebi firmele straine îsi permit infuzii financiare pentru suplimentarea tacita a salariului declarat în acte”, apreciaza Liviu Lupea.


Atragând atentia ca o astfel de practica afecteaza negativ sistemul de pensionare a angajatului, Liviu Lupea recunoaste ca în cele trei luni de la instalarea sa ca sef la ITM nu s-a înregistrat nici o sesizare în sensul de mai sus.


Pentru o mai buna contracarare a fenomenului, Liviu Lupea ne-a informat ca a facut demersuri la minister pentru a se reactualiza într-o formula eficienta protocoalele de colaborare cu Finantele si cu Politia, pentru actiuni comune de control.

Cristian Horgos