Şeful ministrului Blaga şi al magnatului Micula

Şeful ministrului Blaga şi al magnatului Micula
Petru Pantea e o legenda în zona Steiului. A fost sef timp de 30 de ani la Uzina Mecanica, din care 22 de ani a fost director. A condus peste 6.000 de oameni. Toata lumea îi spune „domnul director”, desi s-a pensionat înainte de Revolutie.

A fost primul sef al actualului ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dar si al magnatului bihorean Viorel Micula. „Îmi cerea de lucru”

Relatia dintre ministrul Vasile Blaga, originar din Petrileni, si Petru Pantea este mai veche de 20 de ani. Si pentru ministrul Blaga, Petru Pantea a ramas „domnul director”. „Cum îi spun eu ministrului? Pai cum sa-i spun, cum ne-am obisnuit: îi spun Vasile”. Petru Pantea nu îsi aminteste exact anul în care Vasile Blaga a venit în uzina. „Cred ca era prin 1982. A venit ca stagiar. Era un baiat din partea locului, îsi aminteste domnul director. Am discutat cu el ce-i place sa faca, ce ar vrea sa faca. A ales pâna la urma centrala termica. A început-o de jos, de la maistru”.

Peste ani, relatia dintre cei doi a devenit una speciala: „Mi-a placut de Vasile, fiindca mereu îmi cerea de lucru. Se interesa mereu ce sa faca mai mult, cum sa modernizeze. A modernizat centrala termica. L-am facut apoi sef de sectie peste cea mai mare sectie, de 1.500 de oameni. Si aici a adus modernizari si diversificari la motocare, a facut vreo patru variante si la presa de brichetaj span”.

Din rezerva de cadre

Petru Pantea spune ca Vasile Blaga este cel care a coordonat pâna la punerea în functiune linia de montaj Oltcit, unica în tara. Fostul director spune ca nu a primit niciodata reclamatii de pe urma lui Blaga. „Pai cum sa-l vorbeasca oamenii de rau, când îsi luau banii, si înca bani frumosi. El îi organiza, nu erau probleme cu contractele, toate se faceau la timp. Asa cum v-am spus, se implica în tot. Nu se dadea în laturi nici atunci când erau întreceri sportive în uzina”, îsi aminteste Petru Pantea.

Înca înainte de Revolutie, Vasile Blaga a reusit sa urce pe scara ierarhica pâna în pozitia de director comercial. „Facea parte din rezerva de cadre. Era vizat oricând pentru un post de conducere”. Acum, Vasile Blaga si Petru Pantea vorbesc mai mult la telefon. „Mi-e drag când îl vad la televizor si sunt mândru. E omul în care am avut încredere si pe care l-am promovat. Acum e omul în care are încredere seful statului. L-am sunat sa-l felicit imediat dupa ce a fost numit ministru. Sfatul meu e sa-i asculte pe oameni”.

Modernizau motocicleta

O mare parte din „rezerva de cadre” pregatita la scoala lui Petru Pantea lucreaza acum în conducerea firmelor magnatilor Ioan si Viorel Micula. Cu presedintele director general de azi, Viorel Micula, Petru Pantea a avut si o relatie de lucru, imediat dupa ce acesta a terminat facultatea. Viorel Micula a fost detasat la Stei pentru a coordona activitatea de transport.

„Nu am avut practic o relatie de comanda cu Viorel Micula, fiindca sectia lui asigura transportul pentru noi”, spune Petru Pantea. Fostul director îsi aminteste însa de un hobby al fratilor Micula, pentru care nu a ezitat sa-i sprijine. „Le placea mereu sa-si modernizeze motocicleta. Le dadusem aprobare sa vina sa-si mai faca câte o piesa în uzina”, îsi aminteste Petru Pantea.

Bursasiu Veronica

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !