Şeful NATO la Bucureşti

Reactualizat la:
Şeful NATO la Bucureşti
BUCUREŞTI – Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, joi, la finalul unei întrevederi cu ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, că România este un bun exemplu din perspectiva implicării în operaţiunile NATO, el precizând că nu poate repeta acest lucru în toate ţările aliate.

„Când a fost o situaţie complicată, am vorbit la telefon cu preşedintele României, şi România a făcut un pas înainte”, a spus Scheffer. El a precizat că, drept urmare, România are trupe în Afganistan, dar participă şi la operaţiuni în Kosovo, Irak sau Marea Mediterană.
„România este un bun exemplu şi nu pot spune acelaşi lucru în toate capitalele aliate”, a adăugat Scheffer.

Uşi deschise
Referindu-se la summit-ul de la Riga din 28-29 noiembrie, secretarul general al NATO a precizat că această reuniune va reconfirma politica „uşilor deschise”, chiar dacă nu vor fi invitaţii pentru noi membri. Reuniunea va insista asupra consolidării parteneriatelor globale, iar pe partea militară va sublinia importanţa modernizării forţelor armate.
De altfel, Scheffer a amintit că reuniunea de la Riga este supranumită summit-ul transformării şi a explicat că acest lucru se referă la capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a se adapta actualelor provocări de natură globală cum ar fi terorismul.
La rândul său, Ungureanu a precizat că România aşteaptă de la Riga un text foarte clar şi vrea ca NATO să-şi precizeze rolul în păstrarea securităţii energetice şi în regiunea Mării Negre. El a repetat că, pentru România, NATO este „pilonul principal al securităţii naţionale”.

Seres Monica0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase