Şeful TBC cere capul şefului DSP

44Comentarii
Managerul Foncea cere demiterea directorului Pârcioagă
Managerul Foncea cere demiterea directorului Pârcioagă
Managerul de la TBC acuză şi apreciază că noul şef pus politic la spital nu va rezista decât o lună. Video: Foncea se războieşte cu DSP  | Video: Personalul solidar cu managerul Video \

Pentru a doua oară în acest an, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, ec. Dacian Foncea, a fost demis. Foncea e convins că demiterea lui a fost comandată şi acum de dr. Marius Pârcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Foncea este simpatizant PNL, dar spune că nu face politică. În timpul manageriatului său a reuşit să îmbunătăţească condiţiile din spital şi să ridice calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor, asigurând şi medicaţie bolnavilor care nu au mai fost nevoiţi să îşi cumpere tablete din farmacii exterioare spitalului. Prima oară când a fost demis, Foncea a fost înlocuit cu un medic din PDL, coleg de partid cu dr. Pârcioagă.

Politicul dăunează

Foncea susţine că este victima unor maşinaţiuni politice şi că a fost demis de către dr. Pârcioagă pentru ca acesta să îşi pună oamenii lui, pentru a plăti anumite poliţe politice. Ec. Foncea argumentează că săptămâna trecută, dr. Pârcioagă a fost la Bucureşti şi ar fi cerut şi obţinut de la un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii hârtia prin care numeşte la şefia spitalului pe dr. Octavian Cuc, un inspector sanitar la DSP Bihor. Foncea spune că nu îl cunoaşte pe acest medic şi că a găsit informaţii despre el doar pe internet. Aşa a aflat că numitul Cuc ar fi membru PDL şi că la Sanepid s-ar ocupa de gestionarea deşeurilor toxice.

Foncea spune că în adresa ministerială se precizează doar că dr. Cuc e acum manager, dar nu se specifică clar demiterea lui, astfel încât, cel puţin juridic, spitalul ar avea acum doi şefi.

Mai mult, Foncea spune că în primăvară a fost demis, tot pe criterii politice, a contestat decizia în instanţă şi a câştigat, iar ultima sentinţă dispune ca el să rămână şef până la soluţionarea pe fond a cauzei, care se va consuma abia în toamna viitoare.

Îl vor pe Foncea

Managerul Foncea a detaliat că de când e manager, bolnavii au medicaţie şi tratament de calitate. „În 2002, când am venit la spital, două luni de zile, nu a fost lapte şi pâine nici măcar pentru copii, iar apoi li s-a dat lapte praf. De când am preluat conducerea şi înainte, cu dr. Popa Laviniu, deci de cinci ani încoace, spitalul e singurul din Bihor care încheie bilanţul financiar-contabil cu zero datorii şi de altfel spitalul TBC e singurul din judeţ care are certificat ISO 9001”. Zilele următoare se va inaugura un nou pavilion pentru copii, cu opt paturi, realizat din venituri proprii ale spitalului şi urmează să se restructureze  pe trei nivele (afecţiuni acute – copii şi aduţi, boli respiratorii cronice şi tuberculoză). La secţia de tuberculoză se vor reduce paturile graţie scăderii numărului de bolnavi cu această afecţiune, Bihorul fiind de altfel al şaptelea judeţ cu cele mai puţine cazuri de tuberculoză.

Câteva zeci de angajaţi, de diferite profesii de la Spitalul TBC au ţinut să îşi exprime luni nemulţumirea faţă de schimbarea operată şi spun că s-au săturat de demiteri. Oamenii îl susţin pe Foncea, îl doresc la cârma spitalului şi spun că nu vor lua în considerare ordinele dr. Cuc, în speranţa că şi această „modificare” se va „modifica”, la fel ca în vară.

Capul lui Pârcioagă

Foncea cere demitereadr. Marius Pârcioagă din funcţia de director al DSP Bihor şi cere socoteală pentru suma de 9 miliarde ROL primite de dr. Pârcioagă de la Minister, din care trebuia să cumpere şi să dea spitalelor materiale sanitare. Foncea a folosit cuvinte dure la adresa lui Pârcioagă, pe care îl consideră „nul, neavenit, despotic, autocratic, josnic faţă de pacienţi, vinovat de blocarea în primăvară a preluării spitalelor orădene de către Primărie” şi faţă de care „are repulsie profesională categorică pentru că are apucături, face jocuri ascunse în sistemul sanitar bihorean”.

„Cer public, fiindcă am acest drept, demisia dr. Pârcioagă. El trebuie să plece imediat din funcţia de director DSP, a spus Foncea, care susţine că ştie că dr. Pârcioagă ar fi fost fugărit în satul Curăţele de localnici, pe vremea când era primar acolo.

Foncea spune că aşa cum în primăvară, după ce a fost demis, a estimat că noul manager, Flavia Groşan nu va fi şef la spital mai mult de trei luni, aşa apreciază acum că dr. Cuc nu va fi director la TBC mai mult de o lună. Luni, dr. Pârcioagă nu a putut fi contactat pentru a clarifica situaţia numirii dr. Cuc la şefia TBC fără demiterea în scris a lui Foncea, precum şi legalitatea acestui gest.

An greu

În condiţiile în care criza economică se adânceşte şi patologia e în schimbare, Foncea opinează că anul 2010 va fi şi mai greu. „Spitalul Judeţean e aproape de faliment, vor fi reduceri de secţii şi de paturi, sistemul public e falimentar şi singura şansă a sistemului sanitar e parteneriatul public – privat”. Foncea anunţă că „portocaliii” umblă acum să îi schimbe şi pe directorii din linia a doua de la spitale – pe directorii medicali şi financiar-contabili şi că e de neacceptat că manageri de spitale fără rezultate să fie chemaţi la DSP ca să fie premiaţi şi să primească coroniţe.

Foncea a trimis memorii la toate instituţiile abilitate vizavi de ilegalitatea schimbării lui din funcţia de manager.

Bolojan ia atitudine

Primarul Ilie Bolojan a trimis o adresă către Ministerul Sănătăţii în care îşi exprimă dezacordul faţă de schimbările nejustificate din poziţiile de conducere a mai multor manageri din sistemul sanitar şi faţă de numirile în funcţii a unor persoane fără experienţă, pe criterii exclusiv politice.

„Vă informăm că nu putem fi de acord cu schimbarea din funcţie a unui manager performant cu o persoană fără experienţă, a cărei singure calităţi este susţinerea din partea PDL. Considerăm că este o problemă gravă înlocuirea acelor manageri şi directori adjuncţi din spitale care în ultimii ani au dovedit abilităţi profesionale şi manageriale în sistemul sanitar orădean cu persoane care nu au avut anterior nici o tangenţă cu acest sistem”, se arată în adresa transmisă de Primăria Oradea către minister. Bolojan a exemplificat cu demiterile făcute la Casa de Asigurări de Sănătate, spitalele de Neuro-Psihiatrie, Municipal şi Pneumoftiziologie şi a amintit de cazurile Foncea şi Simona Ardelean.

Primarul Bolojan mai spune că municipalitatea nu îşi poate asuma răspunderea pentru buna desfăşurare a acestor unităţi sanitare, întrucât în perioada fazei pilot a descentralizării nu a fost consultată cu privire la modificările operate în conducerile spitalelor. Edilul şef al Oradiei a cerut MS analizarea situaţiei economico-financiare a acestora după încheierea anului financiar 2009 şi organizarea procedurii de predare primire a patrimoniului.

Otilia Sandor, Malina Pop

TBC, scos din fundătură (7 septembrie 2009)44Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor