Egalitatea în fața legii

1Comentariu
Egalitatea în fața legii
Funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condițiile legii, de persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară. Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și barbați pentru ocuparea acestor funcții si demnități.

În cazul unor concursuri privind obținerea unor posturi în cadrul instituțiilor statului nu pot fi impuse condiții de înscriere discriminatorii. Persoanele care sunt apte din punct de vedere medical, atât fizic cât și psihologic și care nu au antecedente penale ar trebui să poată participa la orice concursuri pentru ocuparea unor posturi în cadrul instituțiilor publice, fără discriminări, indiferent de rasă, naţionalitate, sex, religie, avere sau origine socială. Orice asemenea limitări ale accesului la funcții publice încalcă drepturile privind egalitatea în faţa legii, dreptul la muncă, implicit alegerea liberă a profesiei, prevăzute de art. 16 şi art. 41 din Constituţia României.

Persoanele care se consideră nedreptățite pot ataca, în procedură de urgență, pe calea ordonanței președințiale, regulamentul unui concurs organizat de orice instituție publică, care încalcă principiul egalității în fața legii. Ordonanța președințială se judecă de urgență și, odată admisă, suspendă în mod provizoriu dispoziția legală discriminatorie, și îi dă posibilitatea celui nedreptățit să participe la acel concurs.

În cazul în care persoana va promova concursul și în același timp va câștiga și procesul pe fondul cauzei (în procedura normală și în mod definitiv) împotriva instituției care a organizat concursul, va obține postul pentru care a optat chiar dacă regulamentul de organizare prevede anumite cerințe discriminatorii. Cu titlu de exemplu, unei persoane nu îi poate fi restrâns dreptul de a participa la un concurs cu motivarea că nu are o înălțime corespunzătoare, cu excepția cazurilor în care aceasta suferă de nanism hipofizar, singura afecţiune caracterizată prin dezvoltare insuficientă (femei 1,20 m, iar bărbaţi 1,30 m, cel mult 1,40 m).

Prin urmare orice persoană care se consideră nedreptățită de către o instituție publică are posibilitatea să conteste dispoziția legală discriminatorie, în procedură de urgență, și să îi fie permisă astfel participarea la un anumit concurs de ocupare a unei funcții publice.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor