El e omul copac

3Comentarii
El e omul copac
Dede, un indonezian de 35 de ani, a pierdut tot din cauza unei boli care l-a desfigurat: mâinile şi picioarele sale sunt acoperite de tumori care i-au atras porecla de “omul-copac”.

Boala s-a declanşat în adolescenţă, în urma unei banale răni la un genunchi. După ani de tratamente ineficiente, un medic american afirmă că boala ar putea fi vindecată uşor.

În urma bolii oribile de care suferă, Dede – “omul- copac”, aşa cum a fost poreclit de locuitorii din satul său – a pierdut tot: soţia, slujba şi prietenii. Acum trăieşte în sărăcie, în satul natal, nu departe de capitala ţării Jakarta, doar cu cele două fiice adolescente ale sale.

De la declanşarea bolii, în adolescenţă, toţi îl tratează ca pe un monstru din cauza tumorilor care i-au acoperit mâinile şi picioarele şi care seamănă cu nişte cioturi de crengi.

Boala s-a declanşat în urma unei banale răni la genunchi. “În prima fază, aveam mâncărimi în locul unde avusesem rana. Apoi au apărut primele tumori”, a declarat bărbatul, televiziunii Reuters. “La început nu le-am dat atenţie, dar au crescut atât de repede încât, în scurt timp, tumorile s-au întins pe tot corpul”, a explicat Dede.

Aflat în imposibilitatea de a-şi mai folosi mâinile şi picioarele, bărbatul a fost dat afară de la serviciu şi abandonat de soţie. “Nu mă pot deplasa, aşa că stau toată ziua în casă”, a spus el. Pentru a câştiga bani, Dede s-a angajat pentru scurt timp la un circ din oraşul Bandung, într-un spectacol despre ciudăţeniile naturii.

Nici această slujbă nu a durat prea mult, din cauza faptului că devenise ţinta abuzurilor şi ironiilor locuitorilor din satul său. Pentru prima oară în 1993 a hotărât să ceară ajutorul medicilor şi s-a internat într-un spital.

Dar doctorii s-au declarat neputincioşi. De curând, însă, doctorul Anthony Gaspari, de la Universitatea statului american Maryland, a decis să îl trateze pe Dede. După ce indonezianul a trimis în SUA o mostră de sânge, medicul a pus diagnosticul de infecţie cu virusul papilloma uman. Dacă diagnosticul se va confirma, Dede se va putea vindeca după o serie de perfuzii cu o variantă sintetică a vitaminei A.

Şi în România s-a înregistrat un caz asemănător

Ion Toader, de 39 de ani, din satul gălăţean Negrea, suferă de Sindromul Lewandowsky, de la vârsta de 14 ani, fiind singurul caz de acest gen din România. “La început, mi-au apărut nişte negi pe mână, apoi, pe picioare. Medicii mi i-au cauterizat, însă, după o lună, au apărut iar. Şi erau din ce în ce mai mulţi”, ne-a povestit Ion.

Cert este că mâinile şi picioarele bărbatului au căpătat un aspect grotesc. Negii s-au mărit şi au luat forma unor solzi, precum cei ai unei păsări. Bărbatul a fost operat, vara trecută, de prof. dr. Ioan Lascăr de la Spitalul Floreasca, scăpând, astfel, de o mare parte dintre negii de pe mâini.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor