„Electra” ia premii şi aplauze la Teatrul Roman

„Electra” ia premii şi aplauze la Teatrul Roman
„Sunt copleşită. Aşa cum am spus şi la conferinţa de presă din Spania, sărut picioarelor tuturor actorilor care au urcat pe această scenă şi au făcut ca acest teatru să fie viu.

Nu mă aşteptam ca succesul nostru să fi ajuns ca rezonanţă atât de rapid în ţară. Abia azi noapte am ajuns acasă”, a declarat pentru J.b actriţa Mariana Presecan, imediat după ce a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Electra, din Electra după Sofocle şi Euripide la Festivalul de Teatru Clasic de la Merida.

Electra s-a mutat la Sibiu

Opera de teatru Electra a luat premiu după premiu la Festivalul de Teatru de la Merida, Spania care s-a încheiat duminică noaptea. Electra, Mariana Presecan a primit premiu pentru interpretare feminină, iar Regizorul Mihai Măniuţiu, care în calitate de colaborator al Teatrului de Stat Oradea a montat trei premiere în oraşului de pe Crişului Repede, a luat premiul pentru regie şi scenografie. Electra a fost cotat drept, cel mai important succes al Teatrului de Stat din Oradea, din ultimii ani, şi unul dintre spectacolele care au inaugurat turneele internaţionale ale trupei din Oradea. Din 2005 spectacolul a fost reluat la Teatrul Radu Stanca din Sibiu. Autor al regie , dar şi al scenariului, Mihai Măniuţiu a refăcut Electra la Sibiu păstrând-o pe Mariana Presecan în rolul principal din Electra. Electra s-a mutat la Sibiu, după ce actriţa Mariana Presecan a fost demisă de Consiliul local din funcţia de director artistic al Teatrului de Stat Oradea.

Mariana Presecan a rămas Electra

Din vechea gardă a Electrei a mai rămas, alături de Mariana Presecan, Marian Râlea, Lor li s-a alăturat actriţa Ioana Crăciunescu, în rolul Clitemnestra, dar şi actori de la teatrul naţional din Sibiu. Electra a fost foarte bine primit şi de critică încă din vremea în care era montat la Oradea. Electra a deschis Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti, ediţia 2004, şi i-a adus regizorului Mihai Măniuţiu Premiul Asociaţiei Internaţionale a criticii de teatru – secţia româna, la Gala UNITER 2005. Electra după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, a fost jucată în premieră în Spania, în zilele de 26, 27 şi 28 august 2008., în cadrul unui festival de teatru clasic care se întinde pe o periodă mai lungă de două luni Este supranumit „Festivalul secolului XXI”, şi conform site-ului oficial al festivalului, oferă spectatorilor reprezentaţii de teatru, dans şi muzică, într-un spaţiu magic, acela al Teatrului Roman .

Premiată de Michael York

Festivalul se află sub patronajul Ministerului Culturii din Spania, se concentrează în jurul operelor autorilor clasici greci şi latini sau relaţionate cu tematica greco-latină şi se desfăşoară în fiecare an în lunile iulie şi august. În acest an a avut loc cea de-a 54-a ediţie.Electra a participat la secţiunea „Otra Mirada”- O altă privire. Dintre productiile prezente anul acesta la Festivalul de la Merida amintim “Troienele” de Euripide, “Miles Gloriosus” de Plaut, “Oedip Rege” de Sofocle, “Ajax” de Sofocle, “Electra” de Sofocle si Euripide, “Timon din Atena” de Shakespeare, “Prometeu” de Eschil, “Vieti paralel”e de Plutarh – producţii ale companiilor teatrale din Spania, Portugalia, Grecia si România. Teatrul Roman dispune de 2.950 de locuri, iar spectacolele au înregistrat în anii trecuţi o medie zilnică de 2.258 de spectatori. „Am avut surpriza, la final să afle că acest festival este cu premii. Fiecare premiant şi-a luat trofeul şi sunt cu atît mai fericită cu cît eu am luat premiul de la Michael York”, a spus actriţa Mariana Presecan.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase