Elevi rromi s-au jucat cu focul în şcoală

5Comentarii
INEU – Şcoala Generală din comuna Ineu a fost săptămâna trecută teatrul unui incident de natură ”să pună gaz pe foc” în relaţiile dintre săteni şi comunitatea rromă din colonie. Mai exact, copiii din şcoală s-au plâns de colegii de etnie minoritară care au pus foc chiar în sălile de clasă.

„Din câte am înţeles de la copii, focul a izbucnit din joacă. S-a aprins o perdea şi flăcările s-au extins şi la materiale inflamabile din apropiere. Poliţia a fost sesizată şi urmează să-i găsească pe făptaşi şi să afle împrejurările în care s-a petrecut incidentul.

Ce pot să vă asigur e că s-a schimbat în bine climatul din şcoală. Sunt condiţii mai bune, sunt lemne, căldură. Nu e bine să se inflameze o situaţie accidentală. Majoritatea rromilor din colonie lucrează, unii în Oradea. Sunt şi câţiva mai recalcitranţi, dar faţă de alte comunităţi rrome, cea din Ineu e mult mai liniştită.”, ne-a asigurat un cadru din şcoală.

Aflat în deplasare la şcoala din Botean, noul director al şcolii din Ineu, prof. Florian Ioncio, ne-a promis că va reveni cu detalii declarându-ne acum că „Flăcările au distrus câteva folii de poliester şi puţine materiale din vecinătatea lor. Focul a fost mic, nu a necesitat intervenţia sătenilor sau pompierilor.”

Întrebat despre incident şi despre situaţia coloniei minoritare din comună, primarul Ioan Şanta ne-a declarat pe scurt: „Chiar acum sunt prins cu o nouă licitaţie pentru lucrări edilitare.

S-au făcut multe în comuna noastră, s-a introdus apă în Husasău şi Botea, încercăm să facem ce este posibil şi pentru colonia de rromi. Educarea lor nu se poate face însă de pe azi pe mâine. Şi tocmai şcoala are un rol important în acest sens. Eu sper că incidentele de săptămâna trecută au fost izolate. Poate şi pe fondul unei schimbări la conducerea şcolii”.

Cristian Horgos5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor