Elevii bihoreni vor susţine luni BAC-ul

6Comentarii
Elevii bihoreni vor susţine luni BAC-ul
Profesorii care participă luni la examenul de bacalaureat, momiţi că vor primi bani.

Greva generala a profesorilor nu-i va afecta pe elevii bihoreni de clasa a XII-a. Aceştia vor susţine luni, 31 mai, proba de competenţe lingvistice din cadrul examenului de bacalaureat. Informaţia vine de la inspectorul şcolar general, Dorel Luca. Acesta a declarat pentru Bihon si Jurnal bihorean că profesorii vor fi plătiţi pentru BAC.

„În Bihor, în toate cele 46 de centre de examinare proba de competenţe lingvistice va fi susţinută luni, 31 mai. Mai mult decât atât, profesorii care se vor implica în desfăşurarea examenului vor fi retribuiţi”, a declarat Dorel Luca.

„Elevii din unităţile şcolare unde profesorii vor opta să intre grevă vor fi arondaţi altor centre din oraş unde se va susţine bacalaureatul. Ministerul a hotărât ca profesorii care vor participa la bacalaureat să fie plătiţi cu sume între 270 şi 600 de lei în funcţie de ceea ce fac”, a anunţat ministrul Daniel Funeriu.

„Diversiunea funcţionează. Nu cred că BAC-ul va fi plătit, pentru că în bugetul pe anul 2010 nu exista niciun ban alocat pentru evaluare, nici pentru cea de liceu, nici pentru generală”, a declarat Ioan Ţenţ, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.

Ameninţări?

Sindicaliştii bihoreni spun că inspectorii ar fi fost ameninţaţi de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, că riscă să fie concediaţi dacă luni, 31 mai, în ziua grevei anunţate de cadrele didactice, nu va fi susţinută proba programată în cadrul examenului de bacalaureat. Şi unii profesori din Oradea, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, susţin că ar fi fost presaţi ca să nu participe luni la protest. Dorel Luca infirmă însă acest lucru.

„Într-adevăr ministrul Funeriu ne-a cerut să facem un apel la colegi să se implice în desfăşurarea probei de luni, 31 mai (cea de competenţe lingvistice – n.r.), pentru ca greva să nu afecteze viitorii studenţi, dar nu ne-a ameninţat în niciun fel”, a spus Dorel Luca.

Cadrele didactice cu care am stat de vorbă au declarat că „nu are niciun sens să facă greva”.

„Nu voi participa la protest. E inutil. Oricum vor face ceea ce vor. Şi data trecută când am făcut grevă nu s-a rezolvat nimic, iar noi am pierdut la salariu. Şi aşa ni se va lua 25% din salariu. Dacă voi participa la protest mă voi trezi şi fără 25% din salariu şi fără bani pentru zilele în care am protestat”, a declarat o profesoară de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”.

Crina Dobocan6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor