Elevii dau bani la şcoală

Elevii dau bani la şcoală
Deva – Majoritatea directorilor unităţilor şcolare din judeţul Hunedoara cer elevilor fondul de clasă. La fiecare început de an şcolar elevii sunt nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a plăti fondul de clasă şi pe cel de şcoală. Motivul invocat de directori este achiziţionarea materialelor necesare pentru buna desfăşurare a orelor în sălile de curs, dar şi repararea defecţiunilor care pot apărea în decursul unui semestru.

Cât este de legală această procedură explică Nicolae Bota, jurist în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Fondul clasei este o procedură legală doar dacă acest lucru este prevăzut în Regulamentul de Ordine Interioară al fiecărei unităţi şcolare în parte şi este aprobat de comitetele de părinţi”.

Suma pe care elevii trebuie să o plătească variază de şcoala la care sunt înscrişi. „Eu plătesc pe semestru 5 lei fondul clasei şi 20 de lei fondul şcolii. Într-un an trebuie să plătesc 50 de lei. E puţin cam mult, dar dacă aşa ni se cere, ne conformăm”, afirmă Ramona Panatie, elevă a unui liceu din Deva.

Nu toţi directorii sunt de acord cu această practică.

„Nu este normal să existe fondul clasei pentru că statul ar trebui să creeze toate condiţiile pentru buna desfăşurare a activităţii şcolare. Dotările ar trebui soluţionate de Consiliile Locale”, este de părere Gelu Janin Minişca, directorul Şcolii Generale „Andrei Şaguna” din Deva.

Disponibilitatea părinţilor de a plăti fondul de clasă
depinde de suma cerută.

„Eu aş fi de acord să dau bani pentru fond, dar să fie folosiţi pentru dotările necesare. Acuma depinde de câţi bani este vorba pentru că nu mulţi pot să plătească oricât”, afirmă Cornel Hodoşiu.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase