Elevii de la LPS Bihorul au donat sange

Reactualizat la:
Elevii de la LPS Bihorul au donat sange
Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul” din Oradea, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sangvină, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă, Direcţia de Sănătate Publică (Serviciul de Promovare a Sănătăţii) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, a lansat o nouă campanie de conştientizare a importanţei donării de sânge, intitulată sugestiv „Donează sânge”.

Acţiunea s-a desfăşurat în premieră în 2010 la iniţiativa profesorului Roland Bocoi.

„România se numără printre ţările unde numărul donatorilor de sânge este foarte scăzut. Cauza acestui deficit este lipsa de informare a populaţiei, în special a tinerilor, asupra nevoii de sânge pentru transfuzii în spitale. Spre deosebire de alte ţări europene, unde numărul donatorilor este foarte mare, în România doar 19 români din 1.000 donează sânge. Orădenii trebuie să înţeleagă importanţa şi necesitatea donării de sânge. Fiecare dintre noi sau dintre cei dragi nouă poate ajunge în situaţia în care să aibă nevoie de sânge pentru ca viaţa să-i fie salvată”, a explicat directorul adjunct al LPS, Roland Bocoi.

Campania a debutat în săptămâna 20-24 mai, când elevii claselor a XII au fost informați cu privire la importanţa şi necesitatea donării de sânge, la aspectele care țin de condițiile care trebuiesc îndeplinite pentru a putea fi donator, despre siguranța donării, cum poate fi utilizat sângele și produsele din sânge. Acţiunea se va desfăşura până la sfârșitul anului școlar.

Semnal de alarmă

Coordonatorii acestui proiect şi-au propus să tragă un semnal de alarmă pentru întreaga populaţie din Oradea, să sensibilizeze orădenii cu privire la donarea de sânge şi să ajute la depăşirea deficitului de sânge cu care se confruntă spitalele orădene, şi nu numai.

,,Proiectul are ca scop conştientizarea elevilor şi a cadrelor didactice în legătură cu importanţa donării de sânge, informarea unui număr cât mai mare de persoane cu privire la importanţa acestui act, dar şi familiarizarea cu acţiuni de voluntariat şi de donaţie”, a spus Roland Bocoi, coordonatorul proiectului.

Astfel, în data de 28 mai 2013, un grup de 20 elevi din clasele de-a XII-a, de la Liceul cu Program Sportiv ”Bihorul” Oradea, s-au deplasat la Centrul de Transfuzii Sangvine şi au donat sânge. De asemenea, în intervalul 4-6 mai, ei vor distribui trecătorilor pliante informative cu informații legate de actul și beneficiile donării de sânge.

Din echipa de proiect fac parte directorul Liceului cu Program Sportiv ”Bihorul” prof. dr. Dan Matei, dir. adj. prof. Lucian Stance, prof. Livia Benea, prof. Susa Georgeta, dr. Olivia-Ligia Burtă, biologul Carmen Dinescu şi insp. de specialitate Ilie Crăciun.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !