Elevii sunt invitaţi la concursul CanSat al Agenţiei Spaţiale Române

Reactualizat la:
Elevii mai mari de clasa a IV-a așteptați la concurs
Elevii mai mari de clasa a IV-a așteptați la concurs
Micii minitehnicus așteptați la un concurs despre viața în spațiu.

Elevii care au peste 14 ani sunt invitaţi de Agenţia Spaţială Română (ROSA) să participe la competiţia naţională de CanSat, un concurs prin care se dorește încurajarea tinerilor spre o carieră în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematici.

În consecință elevii bihoreni care sunt pasionați de știință și tehnică sunt așteptați și ei să se înscrie la concurs.

Luna viitoare încep înscrierile

Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) România, un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în colaborare cu ROSA, a lansat cea de-a doua ediţie a competiţiei naţionale de CanSat, dedicată elevilor de peste 14 ani.

Echipele vor fi formate din patru până la şase elevi, coordonaţi de un cadru didactic, se pot înscrie la preselecţie până pe 1 februarie. Echipele selecţionate se vor confrunta la nivel naţional în aprilie, iar echipa câştigătoare se va califica direct în finala competiţiei europene de CanSat, din luna iunie.

Dintre propunerile primite, ESERO România în colaborare cu ESA vor selecta opt echipe pe baza calităţii propunerii, luându-se în considerare şi o distribuţie geografică echitabilă la nivelul României.

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate, împreună cu alţi opt profesori care şi-au înscris echipele, dar nu au fost selectaţi, vor fi invitaţi la Gura Humorului să participe la un workshop introductiv care se va desfăşura între 11-14 februarie.

Workshopul va aborda subiecte relevante concursului. Provocarea pentru elevi va consta în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.

Misiuni pentru elevi

După realizarea CanSat-ului, echipele vor avea de îndeplinit două misiuni. Misiunea principală este aceeaşi pentru toate echipele participante: de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi, pe Pământ, după lansare.

Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza şi afişa pe un grafic. Misiunea secundară va fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe. De exemplu, aceasta poate consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS şi nivelul de radiaţii din jur sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o ţintă.

Campania de lansare din cadrul competiţiei naţionale de CanSat – România 2016 va avea loc la Suceava, între 21-24 aprilie. Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala competiţiei europene de CanSat ce va avea loc la sfârşitul lunii iunie. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România şi pe site-ul www.cansat.eu.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare.

Prin ESERO România, Agenţia Spaţială Română şi Agenţia Spaţială Europeană doresc să răspundă nevoilor educaţionale specifice din România, astfel încât tinerele generaţii să fie încurajate spre o carieră din domeniile STEM.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !