Elevii orădeni supărați pe Primărie

De Alexandru Guiaș
15Comentarii
Elevii orădeni supărați pe Primărie
Respingerea propunerii de acordare de burse pentru elevii orădeni a creat o stare de nemulțumire, indignare și un afront adus la adresa acestora.

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Bihor este nemulțumit de modul în care Primăria Oradea tratează problematica burselor elevilor orădeni.

Astfel, prin Raportul de specialitate privind respingerea propunerii unui grup din Consiliul Local Oradea privind alocarea de burse pentru elevii orădeni din învățământul preuniversitar de stat, CJE consideră că reprezentanții Primăriei se eludează de responsabilitatea legală de a sprijini elevii orădeni prin acordarea de burse școlare în cel mai nedemn mod cu putință.

Într-un comunicat de presă trimis mass-media orădene, CJE precizează: „Dorim să reiterăm din nou această îndatorire, instituită de art. 82 din Legea Educației Naționale, în care se arată: «(1) Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social. (2) Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a Consiliului Local, respectiv a Consiliului Județean/Consiliilor Locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti». De asemenea, la art. 105 al aceleiași legi se prevede în mod expres felul în care sunt finanțate bursele școlare în învățământul preuniversitar de stat: «(2) Finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar, din sume defalcate din TVA, pentru următoarele categorii de cheltuieli: d) cheltuieli cu bursele elevilor»”.

Mai mult, cei din CJE susțin că din momentul în care au început demersurile de a solicita acordarea burselor școlare, Primăria Oradea nu a organizat niciun fel de consultare cu reprezentanții elevilor sau cu orice categorie de membri ai comunității.

„Respingerea propunerii de acordare a burselor școlare reflectă perfect atitudinea Primăriei Oradea față de elevi, pe care o considerăm un afront adresat acestora. Pe de o parte, refuzul repetat al reprezentanților aleși ai comunității de a acorda elevilor orădeni drepturile bănești considerăm că denotă lipsa acestora de interes în tot ceea ce înseamnă sprijinul beneficiarilor direcți ai învățământului bihorean. Pe de altă parte, suntem de părere că atitudinea cu care aceștia se eludează de responsabilitatea lor față de elevi nu face cinste administrației locale și nu este reprezentativă pentru comunitate. De asemenea, felul în care a fost redactat raportul de specialitate este elocvent pentru superficialitatea cu care reprezentanții aleși ai comunității au tratat problemele elevilor orădeni în ultimul an de zile”, precizează Răzvan Hercuț, președintele CJE Bihor.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor