Elevii susţin prima probă de bacalaureat

Elevii susţin prima probă  de bacalaureat
Elevii claselor a XII-a vor susţine, luni, prima probă, cea orală de limba română, din cadrul examenului de bacalaureat, care de anul acesta este împărţit în două etape, una în timpul anului, cuprinzând probele orale sau practice, şi una la sfârşitul anului, când se susţin probele scrise.

Proba orală se va derula între 15 şi 17 februarie şi va fi susţinută de peste 200.000 de elevi. Pe lângă mutarea probei în timpul anului şcolar, noutatea este că aceasta nici nu se mai notează. La cele trei probe orale şi practice care se susţin în timpul anului, respectiv limbă română, limbi străine şi informatică (la care se adaugă limba maternă pentru circa 25.000 de elevi), candidaţii nu vor mai primi note, ci calificative.

De altfel, în privinţa probelor orale, prezenţa la acestea este singura care condiţionează absolvirea examenului. La probele orale nu se primesc note, ci calificative, în funcţie de un punctaj de până la 100. Chiar dacă punctajul unui elev în urma susţinerii probelor orale este 0, el va avea calificativul de începător, acesta necondiţionând promovarea bacalaureatului. Elevii care nu se prezintă la probele orale au voie să participe la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat. Pentru cele trei probe se vor acorda, însă, certificate de competenţă.

Altfel, din punctul de vedere al metodologiei de examinare, examenul nu este mult schimbat. Pentru proba de limba română, bunăoară, subiectele sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), cuprind texte literare şi nonliterare şi vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Proba testează în principal competenţele de comunicare şi nu mai puţin cunoştinţele literare ale candidaţilor. Elevii nu au voie să introducă în sălile de examen materiale interzise, iar dacă o fac vor fi eliminaţi din examen. La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. De asemenea, elevii nu au voie să intre în clase cu telefoane mobile sau alte aparate cu care s-ar putea copia.

Printre noutăţile de anul acesta se mai numără şi modalitatea în care sunt remuneraţi profesorii supraveghetori la bacalaureat. Astfel, dacă anul trecut sumele cu care erau plătiţi profesorii supraveghetori au fost mult diminuate faţă de 2008, anul acesta, cel puţin pentru probele din timpul anului, cadrele didactice care vor participa la bacalaureat nu vor primi bani. ”Nu am emis niciun document pentru plata profesorilor supraveghetori la bacalaureat, nu am decis deocamdată cum vor fi plătiţi. Oricum, pentru probele din timpul anului, ei trebuie să vină, deoarece este vorba despre o activitate în timpul anului şcolar”, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanţii ministerului.

Ministerul Educaţiei a anunţat, însă, că se iau toate măsurile ca bacalaureatul să se deruleze calm şi în cele mai bune condiţii. “Nu ne mai dorim ca bacalaureatul să se afle pe prima pagină a ziarelor din cauza neregulilor. Ministerul Educaţiei vrea un examen care să se deruleze calm, fără a crea emoţii candidaţilor. Solicit Centrului Naţional  de Evaluare şi Examinare implicare şi responsabilitate, în aşa fel încât să fie prevenită orice deficienţă. Tot ceea ce înseamnă elaborare, corectare şi transmitere de subiecte trebuie făcute ireproşabil. Lansez un apel apoi către profesori, membri în comisiile judeţene de Bacalaureat. Respectaţi prevederile Metodologiei! Cer responsabilitate, fermitate, verticalitate şi onestitate în supravegherea şi evaluarea candidaţilor”, spune secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Oana Badea.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !