Eliberează puşcăriaşi. Vineri se va şti câti.

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
13Comentarii
Eliberează puşcăriaşi. Vineri se va şti câti.
Conform ordinelor date de ministerul de resort, se eliberează puşcăriaşi.

UPDATE 3 deținuți încarcerați la Penitenciarul Oradea au fost eliberați în cursul zilei de joi, iar alți 34 așteaptă decizia judecătorilor pentru ieși din detenție.

LA nivel național, joi au fost eliberați 529 deținuți și urmează să părăsească închisorile încă 3 349 de infractori.


Vineri se va cunoaşte numărul deţinuţilor care vor fi eliberaţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Oradea, conform unui ordin al ministerului de resort respectiv al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Se vor elibera din puşcărie deţinuţii care au stat în condiţii precare: cei care au fost încarceraţi în celule prea mici, pline de igrasie ori lipsite de lumină naturală vor avea şase zile scăzute din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate.

Ordinul a fost conceput şi transmis în teritoriu în cursul nopţii de miercuri spre joi, iar ieri, 19 octombrie a.c., personalul specializat din Penitenciarul Oradea efectua încă situaţia cu calcule pe baza mai multor algoritmi primiţi din Capitală.

„Încă de la promulgarea Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Administrația Națională a Penitenciarelor a procedat la inventarierea spațiilor care nu îndeplinesc, din punct de vedere al condițiilor de cazare, criteriile prevăzute la art. 55 din actul normativ menționat.

După inventarierea spațiilor, s-a înaintat către Ministerul Justiției Proiectul de Ordin privind stabilirea spațiilor care vor fi declarate necorespunzătoare. În paralel, Administrația Națională a Penitenciarelor a derulat activități de reconfigurare a aplicației informatice pentru evidența deținuților, activități care se vor finaliza până la data de 19.10.2017. Astfel, începând cu această dată, în măsura în care va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul anterior menționat, toate unitățile penitenciare vor trece la aplicarea efectivă a prevederilor legii.
Situația privind numărul de persoane condamnate care pot beneficia de prevederile Legii nr. 169/2017 este în curs de definitivare.

Toți deținuții aflați în custodia ANP au fost cuprinși în aria de reglementare a legii 169/2017, în funcție de perioadele de timp petrecute în spații necorepunzătoare. Ca urmare a aplicării prevederilor legii nr. 169, pt fiecare 30 de zile de custodie în condiții necorespunzătoare, deținuților li se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată. Dată fiind dinamica extrem de complexă a efectivelor de deținuți, la sfârșitul primei zile de aplicare a prevederilor legii 169, respectiv după data de 19.10, va putem furniza date cu privire la detinutii care au fost pusi in libertate in baza acestei legi”, a transmis Adina Birda, purtator de cuvânt la Penitenciarul Oradea.

În prezent, la Penitenciarul Oradea sunt încarceraţi 470 de oameni, capacitatea unităţii de detenţie fiind de 434 de locuri la patru mp şi sunt 599 de paturi instalate.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor