Emilian Pavel îi acuză pe occidentali de ipocrizie

Emilian Pavel îi acuză pe occidentali de ipocrizie
Eurodeputatul condamnă abordarea de tip electoral a unor politicieni din Occident în dosarul muncitorilor estici ce „cuceresc” vestul.

Printr-o postare pe blogul său, eurodeputatul Emilian Pavel (PSD – S&D) îşi arată nemulţumirea faţă de modificarea Directivei pentru detașarea lucrătorilor în străinătate. Pavel vede în acest dosar o tentă cât se poate de electorală din partea politicienilor ce provin din ţări cu alegeri în acest an, precum Franţa şi Germania.

Iată ce scrie Pavel: „Este un dosar tehnic, care abordează teme legate de dreptul muncii, asigurări, pensii, protecția angajaților, concurență și multe altele. Faptul că el a fost oarecum adoptat de statele membre UE din Vestul Europei l-a transformat însă, legitim chiar, într-o temă politică în care focusul inițial – protejarea muncitorilor de abuzuri, a fost pus în umbră de ceea ce a părut și pare cu siguranță, chiar și acum, ca un mare clivaj între Est și Vest.

(…) Tema nu prea a fost menționată la noi, deși în dezbatere sunt norme care pot afecta inclusiv principiile fundamentale ale UE, precum cele legate de libera mișcare a forței de muncă!

În mod ciudat poate, la capitolul numere nu suntem fruntași în acest caz. Cei mai mulți dintre cei aproximativ două milioane de angajați detașați la nivel european sunt francezi, polonezi sau germani. Chiar și așa, vorbim despre un procent infim, undeva la 2%, din totalul forței de muncă europene. Și atunci, ne putem întreba, de ce se bat cei din Vest atât de mult pentru finalizarea unui dosar infim în aparență și de ce românii ar trebui să fie și mai interesați de el?

Ei bine, noua Directivă privind angajații detașați la muncă în străinătate este, în opinia mea, un exemplu despre cum o problemă care nu există este împinsă ca o soluție pentru o altă problemă, reală, dar la care deocamdată Europa nu are rezolvare… Șoricelul care se credea elefant este acest dosar, cel referitor la angajații detașați.

Problema reală, și elefantul adevărat, se numește munca la negru. Ea afectează economiile oricărui stat dar, iar asta mă interesează mult mai mult, afectează oamenii și viețile lor! Pentru că deși în prezent, și din lipsă de ceva mai bun, oamenii se pot lăsa amăgiți de iluzia unei vieți mai bune – deși obținută cu muncă multă, în viitor ei se expun la lipsa oricărei protecții, gen pensie sau asigurare de sănătate”.

Ipocrizia vesticilor

Eurodeputatul vede în acest dosar o ipocrizie occidentală: „Îmi permit așadar să îi bănuiesc pe unii dintre partenerii noștri vestici de un gram de ipocrizie atunci când aduc pe agendă astfel de subiecte. La rândul meu, refuz să fiu ipocrit. Știu sau înțeleg că alegerile de acum din Franța și cele din toamnă, din Germania, generează nevoia unor teme de campanie care să fie prezentate oamenilor drept probleme rezolvate. Noua Directivă despre care discut aici, însă, nu este o rezolvare a problemelor care, în Vest, dau emoții partidelor mari și aripi partidelor populiste.

Îmi permit în același timp să fiu revoltat, și asta nu doar în scris, când statele din Estul Europei sunt acuzate public și oficial de dumping social, adică de trimiterea deliberată și masivă în Vest a unei forțe de muncă ieftine, care distorsionează piețele locale. În primul rând, acei oameni lucrează în Vest pentru că Vestul are nevoie de ei, iar în al doilea rând, pentru ca ipocrizia să fie dusă până la capăt, marile firme occidentale investesc în Est tocmai pentru că forța de muncă este, încă, ieftină”.

Totuşi, Pavel se arată fan UE, dar crede că Uniunea nu este o instituţie de binefacere: „Acest text nu este în niciun caz împotriva Europei sau a companiilor străine. Apartenența la UE este, după Marea Unire, cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în istorie și trebuie nu doar să profităm, legitim, de acest statut, ci să ne aducem, în mod obligatoriu, contribuția la construcția unei Uniuni mai bune! De asemenea, firmele străine trebuie să poată să investească la noi, trebuie să facă profit și trebuie să își respecte angajații. Nu există dubii din acest punct de vedere.

Uniunea Europeană însă, indiferent din ce unghi o privim, și chiar dacă se bazează pe valori fundamentale puternice, nu este o instituție de binefacere și nu avem voie să o privim astfel. Uniunea Europeană ne face bine dacă luptăm pentru asta, dacă ne implicăm, dacă luăm ceea ce ni se cuvine și, da, dacă suntem fermi atunci când trebuie”.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor