Eminescu, aniversat în ţară şi străinătate

2Comentarii
Eminescu, aniversat în ţară şi străinătate
VENEŢIA – Bursierii Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, dar şi reprezentanţi ai diasporei româneşti vor fi protagoniştii unui spectacol aniversar Mihai Eminescu, susţinut luni seara, la Veneţia.

La eveniment vor participa câştigătorii burselor “Nicolae Iorga” acordate de Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, dar şi studenţi care frecventează lectoratul de limbă literatură şi civilizaţie românească al Universităţii Ca’Foscari din Veneţia, precum şi reprezentanţi ai diasporei româneşti din zona Veneto.

Manifestarea este organizată de Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu ocazia aniversării a 157 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Eminescu este aniversat şi în ţară, la Vorona, oraşul de origine al mamei poetului. Scriitori ca Emil Brumaru sau critici literari ca Mircea Martin participă la Zilele Eminescu ce au debutat sâmbătă, la Vorona.

Printre oamenii de cultură invitaţi pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu se numără Emil Brumaru, Ilie Constantin, George Vulturescu, Daniel Corbu, Gellu Dorian, Lucian Alecsa şi criticii literari Mircea Martin, Vasile Spiridon şi Al. Călinescu.

Contrar tradiţiei, invitaţii nu au recitat din creaţiile proprii ci au asistat la un spectacol pe versuri eminesciene susţinut de copii de vârstă şcolară, un recital de versuri din creaţiile proprii ale tinerilor premiaţi la festivaluri de poezie naţională, un spectacol cu cântece tradiţionale voronene interpretate de copiii satului şi un program al Ansamblului “Arcaşii lui Ştefan”.

În a doua parte a manifestării, invitaţii au vizitat Mănăstirea Vorona, inclusiv biblioteca de carte veche a lăcaşului de cult.

Zilele Eminescu continuă, la Botoşani, cu lansări de carte, colocvii, dar şi decernarea Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia şi a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Prima, ediţia 2007, eveniment ce va avea loc duminică seara.

Pe 15 ianuarie, la Memorialul Ipoteşti, în Amfiteatrul Laurenţiu Ulici, va avea loc un concurs pe teme eminesciene.

Pe 16 ianuarie, tot la Ipoteşti, de la ora 11.00, se va desfăşura un spectacol susţinut de trupa de teatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Botoşani.

Ultima zi a manifestărilor va fi tot la Ipoteşti, unde vor fi lansate mai multe volume.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor