Eminescu comemorat de românii din Ungaria

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
8Comentarii
Eminescu cântat la Apateu (Ungaria)
Eminescu cântat la Apateu (Ungaria) - © Foto: bibliobihor
Localitatea Apateu, din Ungaria a fost gazda evenimentului. Aici și-au dat întâlnire oameni de cultură români din România și Ungaria.

În organizarea Parohiei Apateu (Körösszegapáti – Ungaria), a Autoguvernării Româneşti Locale din Apateu şi a Asociaţiei pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere din Oradea, la biserica ortodoxă românească din Apateu a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a manifestărilor comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 127 de ani de la trecerea sa în nefiinţă, la 15 iunie 1889.

La eveniment, alături de Preasfinţitul Părinte Siluan, au luat parte mai mulţi clerici, dar şi oficialităţi din Ungaria şi România, printre care: Florin Trandafir Vasiloni (Consulul General al României la Gyula), Veronica Ionescu (secretar II la Ambasada României din Budapesta), Lucian Silaghi (directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor), Ligia Mirişan (directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor), Viorica Cherteş (preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Oradea), Ioan Sabău (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Pedagogie din Oradea), Valentin Lazăr (dirijorul corului „Dal Segno” al Facultăţii de Muzică din Oradea), Florin Mariş Hinsu şi Florina Mariş Hinsu, solişti de operă şi cadre didactice în cadrul aceleaşi facultăţi orădene.

Eternul Eminescu

Manifestarea a început cu un parastas pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu şi al părinţilor săi Gheorghe şi Raluca, săvârşit de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor de clerici. Un cuvânt de bun venit şi mulţumire faţă de toţi participanţii a adresat Părintele Origen Sabău.

Alocuţiuni despre personalitatea, opera şi momentele importante din viaţa lui Mihai Eminescu au rostit Ion Simuţ (Facultatea de Litere din Oradea) şi Ligia Mirişan, după care a urmat un amplu program cultural cu versuri şi cântece eminesciene, oferit de Corul „Dal Segno” al Facultăţii de Muzică din Oradea, condus de Valentin Lazăr, în interpretarea soliştilor Florina şi Florin Mariş Hinsu şi a studenţilor de la Facultatea de Muzică din Oradea.

Tot în biserica din Apateu a fost prezentată şi o expoziţie de cărţi recente, cu versuri de Eminescu, pregătită de Ligia Mirişan, iar la final, la bustul din bronz al lui Mihai Eminescu, aşezat în curtea bisericii, au fost depuse coroane de flori, din partea instituţiilor reprezentate la eveniment.
Toţi participanţii la manifestarea comemorativă dedicată lui Eminescu au fost invitaţi apoi şi la o agapă comună, oferită din partea organizatorilor, care a cuprins şi un program cultural şi naţional românesc.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor