Eminescu, prin ochii tinerilor

Eminescu, prin ochii tinerilor
ORADEA – Ziua de 15 ianuarie a fost una încărcată pentru şcolile orădene. Elevii şi profesorii au pregătit diverse programe artistice cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Ziua Eminescu a început la ora 10:00, la Biblioteca „Gheorghe Şincai”, unde elevii Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” au prezentat poezii şi cântece pe versurile poetului. „Am ţinut neapărat să organizăm acest eveniment pentru că e important să ne aducem aminte de Mihai Eminescu, a cărui operă este incontestabilă”, afirmă Simona Popa, de la secţia Tineret a bibliotecii. „Am ales ca Liceul Sportiv să-şi desfăşoare activitatea aici, deoarece copiii cei mai mulţi înscrişi la secţia pentru tineret – mulţi fiind cititori fideli – provin de la această şcoală”, spune angajata bibliotecii.

Scoşi din cotidian


„Am derulat un proiect cu Biblioteca, în perioada 8-15 ianuarie, intitulat „Dor de Eminescu”, pentru a-i obişnui pe elevi cu lectura şi creaţia poetului, dar şi pentru a-i sensibiliza. Faptul că am ţinut programul în afara şcolii face ca activitatea să iasă din tiparele cotidianului şcolar. Pe holul şcolii noastre se află o expoziţie de desen dedicată lui Eminescu, făcută de elevi”, spune institutoarea Georgeta Susa.
Atracţia spectacolului au fost dramatizarea „Luceafărului” şi a poeziei „Ce te legeni, codrule”.
„Mi-a plăcut mult spectacolul şi mai ales costumele. A fost destul de uşor rolul meu. Îmi place să citesc, mai ales creaţia lui Mihai Eminescu”, spune Denisa Buciu, „fata de împărat”.
Unii elevi au compus poeme dedicate celui serbat ieri, pe care le-au împărtăşit colegilor. Acţiunea a durat o oră şi jumătate şi a cuprins o prezentare pe retroproiector a personalităţii poetului.

„Zilele Eminescu”


Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a început festivităţile dedicate poetului deja de luni, sub deviza „Zilele Eminescu”.
„În 14 ianuarie programul a fost realizat de elevii din gimnaziu, iar marţi de liceeni”, spune Gabriela Şuşman, cadru didactic.
Ieri, de la ora 12:00, sala festivă a fost plină de adolescenţi care au recitat versurile lui Eminescu. De la ora 17:00, elevii claselor IX-XI au continuat seria de manifestări, la liceu şi la Biblioteca Judeţeană, cu momentele intitulate „Numai poetul” şi „Dialog eminescian”.

Romanţe şi scenete


Nici copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 2 nu au lăsat să treacă nemarcată ziua poetului naţional. Profesoarele de limba română i-au învăţat pe copiii cu dizabilităţi poeziile cele mai cunoscute. „Cu elevii din clasa a VIII-a C am pus în practică şi o dramatizare după „Scrisoarea a III-a”. Sunt copii bolnavi, de la casele de plasament. Fiecare şi-a învăţat rolul şi toţi au recitat cu intonaţie”, spune profesoara Florica Crâznic.
Copiii au cântat şi romanţe pe versurile lui Eminescu, cu profesoara Iuliana Arkosi. „E o tradiţie pentru şcoala noastră ca an de an să marcam acest eveniment. Elevii au aflat câteva informaţii despre viaţa şi activitatea poetului şi s-au simţit activi luând parte la acest program”, declară Octavian Stanciu, directorul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 2.
Acţiuni similare au avut loc la Liceul „Ady Endre”, cu ateliere de creaţie literară şi concursuri, şi la Şcoala „Decebal”.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !