Emiterea deciziilor de impunere pe 2009

1Comentariu
Emiterea deciziilor de impunere pe 2009
Stabilirea diferenţelor de plată, diferenţelor „zero” sau de restituit se va face până la 15 septembrie.

Un număr de 17.085 de contribuabilii bihoreni trebuiau să depună declaraţia de venit D200 pentru anul 2009. Conform informaţiilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, până la data de 20 mai au sosit la Finanţele bihorene 12.751 de declaraţii, ceea ce reprezintă 74% – 75% din total. „Urmează să facem notificări către persoanele care ar fi trebuit să depună declaraţiile şi în caz că nu le vor depune nici după aceea, vom trece la impunerea lor din oficiu, pe baza datelor pe care le avem”, a declarat Viorel Lup, director coordonator adjunct la DGFP Bihor.

Emiterea deciziilor

După procesarea declaraţiilor, administraţiile teritoriale vor efectua verificarea de coerenţă, prin compararea datelor declarate de către contribuabili cu cele existente în evidenţa fiscală. „Dacă există neconcordanţe, se vor edita şi transmite scrisori de înştiinţare a acestor contribuabili pentru clarificarea diferenţelor apărute. După clarificare, se emit deciziile de impunere anuală pentru anul 2009, pentru fiecare categorie de venit”, a precizat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Finanţelor bihorene.

Deciziile de impunere anuală vor fi emise până la data de15 septembrie 2010, dată până la care se va face şi regularizarea impozitului pe venitul anual cu plăţile anticipate efectuate de contribuabili în cursul anului 2009.

Plata

Prin procesarea declaraţiilor de venit vor rezulta: diferenţe de impozit de plată, diferenţe de impozit „zero” şi diferenţe de impozit de restituit. „Diferenţele de impozit de plată se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere. Pentru această perioadă nu se calculează şi nu se datorează majorări de întârziere”, a explicat Ioan Mihaiu.

Deciziile de impunere anuală cu diferenţe de impozit „zero” pentru veniturile realizate din cedarea folosinţei bunurilor nu se transmit prin poştă contribuabililor, ci se comunică acestora prin publicitate, prin publicare pe pagina de internet a ANAF.

„Diferenţele de impozit de restituit, rezultate din deciziile de impunere anuală sau după compensare, se restituie cu prioritate, prin virament în contul bancar”, a subliniat directorul coordonator al DGFP Bihor.

Dacă prin decizia de impunere anuală rezultă diferenţe de impozit de restituit de la bugetul de stat, după compensarea din oficiu a obligaţiilor bugetare restante până la nivelul sumei de restituit, restituirea se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere anuală.

Diferenţele de impozit de restituit mai mici de 5 lei rĂmân în evidenţa fiscală spre a fi compensate cu datorii viitoare. Aceste diferenţe se restituie doar la cerere. Diferenţele cuprinse între 5 lei şi 150 de lei se restituie prin mandat poştal, iar cele mai mari de 150 de lei se restituie în numerar, conform programării la Trezorerie.

D.B.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor