Encefalopatia hepatica

Reactualizat la:
Encefalopatia hepatica

Encefalopatia hepatică sau sindromul hepato-encefalic apare la câinele adult şi bătran ca o complicaţie în insuficienţa hepatică acută sau în hepatita cronică acutizată. Se manifestă prin tulburări de comportament, tulburări digestive.

 

Mecanismul de producere al acestui sindrom este complex. Afectarea severă a ficatului, organul cu cele mai mari implicaţii în metabolism, atrage după sine o serie de manifestări patologice. Hipoproteinemia (scăderea nivelului de proteine în sânge) determină ascita, edeme, tulburări de coagulare şi diverse semne nervoase. Ficatul îndeplineşte un rol major în detoxifiere, atât în cazul ingerării accidentale de substanţe toxice cât şi în neutralizarea toxinelor rezultate din metabolism. Când ficatul funcţionează ineficient scade capacitatea sa antitoxică, toxinele se acumulează în sânge şi determină tulburări nervoase. Medicamentele sunt metabolizate tot în ficat, iar folosirea iraţională poate duce la intoxicaţii medicamentoase.

 

Metionina accentuează semnele encefalopatiei atunci când se foloseşte abuziv. Dieta specială cu metionina pentru acidifierea urinei (dieta ”ph-control”) trebuie folosită numai în alimentaţia câinilor cu urolitiaza cu struviţi, la recomandarea strictă a medicului veterinar curant.

 

Insuficienţa hepatică acută se instalează brusc şi evoluează dramatic. De obicei este de natură toxică sau virală (în cazul câinilor nevaccinaţi) şi mai rar de natură alimentară. Câinele este foarte abătut, refuză mâncarea şi vomită. De multe ori acestea sunt singurele semne. Alteori se  mai constată: febra mare (40o C), icter, hemoragii, diaree, deshidratare.

 

Durerea intensă simţită la palparea ficatului indica o hepatita acuta, dar trebuie deosebita de o sensibilitate crescuta a pancreasului sau splinei. Tulburarile de comportament si nervoase pot fi intalnite sub diferite aspecte: latrat maniac, aparent fara motiv; mers nesigur, dezechilibrat sau mers in cerc intr-un singur sens; perioade de oboseala si letargie alternand cu crize convulsive; dezorientare. Adopta pozitii si atitudini anormale: isi impinge capul in perete in mod obsesiv si are tendinta de a ramane asa timp indelungat.

 

Hepatita cronica se dezvolta in timp, de obicei pe fondul unei alimentatii neadecvate si se poate acutiza in anumite conditii favorizante. Constipatia cronica, excesul de tranchilizante si anestezice,alterarea functiei renale, alimentatia excesiv proteica si azotemia pot conduce la acutizarea hepatitei cronice si la instalarea sindromului hepato-encefalic. Intarzierea revenirii din anestezie poate fi corelata cu o hepatita cronica. Amoniacul rezultat din degradarea proteinelor cumulat cu cel produs de bacteriile din intestin in constipatie devine neurotoxic atunci cand depaseste o anumita limita. . Ficatul prezinta o mare capacitate regenerare si de stocare a unor vitamine (A,B, D,E) si minerale ( K, Cu, Mg, Zn). Datorita acestor caracteristici reuseste sa compenseze un timp indelungat altararea functiei sale, care se manifesta clinic in stare foarte avansata.

 

Exista o predispozitie de rasa pentru hepatita cronica si ciroza la: Westie, Dobermann, Cocker American, Scottish Terrier, Labrador Retriever si Ciobanesc German. Rasa Bedlington Terrier dezvolta o forma particulara de hepatita cronica, de natura genetica, care apare prin depozitarea cuprului in ficat.

 

Diagnosticul se stabileste pe baza semnelor clinice si a examenelor paraclinice (ecografie, examen sange, examen urina).

 

Tratamentul se impune urgent pentru sustinerea hepatica, detoxifiere, rehidratare si combaterea semnelor nervoase. Tratamentul se incepe perfuzabil, cel putin in perioada de voma si se continua oral cu hepatoprotectoare, antivomitive, vitamine si diuretice in edeme si ascita. Tratamentul medicamentos este obligatoriu asociat cu dieta speciala hepatica care se va administra in portii mici si dese. Aportul suplimentar de potasiu din dieta hepatica amelioreaza semnele nervoase. Odata cu imbunatatirea functiei hepatice tulburarile nervoase si de comportament se pot remite complet.

 

Dr. Alina Herghelegiu

Articol din revista DOG MAGAZIN0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !