Energie alternativă în Parcul Natural Apuseni

1Comentariu
Energie alternativă în Parcul Natural Apuseni
În Parcul Natural Apuseni, în zona izvoarelor Someşului Cald, s-a înregistrat, recent, o premieră în domeniul utilizării energiei alternative.

Cu ajutorul copiiilor din satele vecine – Mărgău, Răchiţele şi Buteni, Centrul ecologic de la Ic Ponor a fost dotat cu istalaţii care permit utilizarea de energii neconvenţionale, finalitatea fiind o mai bună funcţionare a acestuia, ne-a spus Mihai Gligan, co-administrator al locaţiei şi reprezentant al Asociaţia Rangerilor din România (ARR).

„Urmare a câştigării unui concurs şcolar pe teme ecologice organizat de Asociaţia pentru Protecţia Peşterilor şi a Zonelor Carstice din România „Clubul Piatra Altarului” (CPA), ARR şi elevii au fost invitaţi să participe la inaugurarea centrului. Copiii ne-au ajutat la montarea instalaţiei eoliene şi s-au distrat într-o excursie pe la câteva obiective din zonă”, ne-a relatat şeful rangerilor.

Programul rezervat copiilor a inclus drumeţii, vizitarea unei peşteri şi vizionarea de imagini din Apuseni şi filme cu caracter ecologic realizate de Federaţia Română de Speologie.

Dotarea centrului de la Ic cu panouri solare şi cu sistemul pentru energie eoliene este parte a proiectului “Pasi spre conservare” realizat de CPA şi ARR şi finantat de Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în România.

Independenţă energetică

Ic Ponor, este, încă, o oază de pitoresc şi sălbăticie atractivă pentru mulţi iubitori de munte. „Zona este încă departe de reţelele de electricitate, de aşezările umane stabile. Este, astfel, ferită de poluare, peisajul fiind de o blândă sălbăticie. Nu este, însă, departe de interesul ecologiştilor, a speologilor şi a turiştilor, motiv pentru care am încercat îmbunătăţirea condiţiilor de aici”, zice Gligan.

În contul proiectului, Centrul de la Ic beneficiază de 4 panouri solare cu o putere de câte 50 W şi de o turbină eoliană cu putere maximă de 400 W. Astfel, iluminatul electric utilizează tensiunea de 12 V, iar aparatura electrică este alimentată, printr-un circuit separat, la 220V. Întreaga instalaţie a fost concepută de către membrii Clubului Piatra Altarului şi montată cu ajutorul copiilor. „Sistemul permite utilizarea, în cazuri speciale, a unui motogenerator pentru încărcarea acumulatorilor sau pentru funcţionarea aparaturii”, precizează Gligan.

Pitoresc aparte

Ic Ponor este recunoscut pentru proximitatea sa faţă de câteva dintre obiectivele semnificative ale Parcului Natural. În imediata vecinătate este Piatra Altarului, considerată cea mai frumoasă peşteră a României, Peştera Humpleu, cu o dezvoltare impresionantă pe aproximativ 30 km de galerii, Peştera Onceasa, cu cel mai important şi bogat depozit paleontologic al Europei, Peştera Cerbului, Peştera Rece şi altele. Pentru ne-speologi, zona este interesantă pentru ariile protejate datorită florei şi habitatelor unice pe care le găzduieste: Cheile Someşului Cald sau Molhaşurile (mlaştini cu turbării) de la Izbuc şi de sub Piatra Graitoare.

Cristina Ghilea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor