Energie din gunoi

1Comentariu
Energie din gunoi
HUNEDOARA – În Hunedoara s-a găsit o soluţie pentru procesarea şi valorificarea deşeurilor casnice şi industriale. În mai puţin de un an se va implementa aici un proiect de realizare a unui termovalorizator de deşeuri.

El va fi amplasat în apropierea fostei gropi de gunoi de la Hăşdat. Proiectul reprezintă o acţiune de pionierat pentru România.

Firma italiană Eco Utility a propus, în urmă cu un an, administraţiei locale hunedorene un proiect prin care să se realizeze procesarea gunoiului menajer şi industrial printr-un procedeu modern, aplicat în câteva ţări din Europa şi America. Investiţia se ridică la circa 100 milioane de Euro şi cea mai mare parte din ea va fi acoperită din fonduri europene. Proiectul se derulează printr-un parteneriat dintre firma italiană şi Consiliul Local. Acesta din urmă a pus la dispoziţie terenul pe care se va ridica fabrica şi deţine 60% din acţiunile societăţii New Eco Hd, care va administra afacerea.


Termovalorizatorul de la Hunedoara va avea o capacitate de prelucrare de 120.000 de tone de deşeuri anual, inclusiv deşeuri periculoase. Pe lângă cele 40.000 t de deşeuri pe care le „produce” Hunedoara anual în acest moment, fabrica va prelucra şi deşeurile strânse în fosta groapă de gunoi, şi va putea procesa ecologic şi deşeurile din localităţile apropiate. În urma procesării deşeurilor se va produce energie electrică şi termică. Radoani Loris (foto), administratorul firmei New Eco Hd, spune că deşeurile urbane au un fond energetic ridicat, cu mare rentabilitate, iar utilizarea lor pentru producţia de energie, în paralel cu selectarea materialelor refolosibile , reprezintă o cerinţă a Uniunii Europene. În acest context, termovalorizatoare similare vor fi contruite şi în Lituania şi Rusia, pe lângă cele deja existente, preponderent în Ilalia şi Franţa. Cel de la Hunedoara, care ar putea fi pus în fucţiune în maxim doi ani, va fi însă primul din ţara noastră.

 

Dana Ioan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor