Energie termicã la pret local

Energie termicã la pret local
Producãtorii de energie termicã au de ales între reducerea costurilor, implicit a pretului de livrare cãtre populatie, si faliment. Producãtorii de energie termicã ale cãror costuri sunt ridicate trebuie sã prezinte autoritãtilor locale planuri de reducere a cheltuielilor, prin realizarea de investitii.

Declaratia a fost facuta luni de presedintele Autoritãtii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, la Neptun.„În cazul în care firmele nu vor reusi sã producã la preturi competitive, vor intra în faliment, iar populatia si autoritãtile vor fi anuntate, pentru a cãuta surse alternative de energie termicã”, a afirmat Opris.

Începând cu luna iulie, autoritãtile locale vor putea stabili un pret local de referintã la energia termicã. Acesta va putea fi mai mare cu cel mult 12% fatã de actualul pret, decis de ANRE. „Din motive legate de suportabilitatea cresterii preturilor pentru consumatori, am impus o limitã de 10 – 12% fatã de pretul national de referintã al energiei termice”, a spus Nicolae Opris.

O datã cu introducerea pretului local de referintã pentru energia termicã, ANRE nu va mai stabili un pret national de referintã, în prezent 107,5 lei/Gigacalorie. Modificãrile urmeazã sã fie aprobate de Guvern printr-o ordonantã de urgentã.

La Oradea

Si orãdenii vor fi afectati într-o mai micã sau mai mare mãsurã de aceste modificãri. Mai putin cei care se încãlzesc pe baza energiei geotermale (câteva mii de apartamente din Cartierul Iosia) – care plãtesc 86,1 lei/Gigacalorie.

Probleme ar putea avea doar cei care folosesc energie termicã de la CET Oradea. Pretul final al energiei termice produsã la CET este de 198 lei/Gigacalorie, aproape dublu fatã de pretul national de referintã. Pentru a putea scãdea costul de productie, cei de la CET cautã combustibil mai ieftin.

Revine cãrbunele

Aceasta nu este în nici un caz gazul, a cãrui pret este în continuã crestere. Salvarea ar putea veni tot de la traditionalul cãrbune. „O solutie ar putea fi folosirea cãrbunelui si a biomasei – porumbul. Dupã încercãrile fãcute, rezultatele sunt bune. Pentru porum mai trebuie sã modificãm cazanul VI”, a declarat Daniel Francis, director tehnic la CET Oradea.

Cãrbunele va putea fi folosit dupã integrarea României în UE, doar în conditiile în care instalatiile vor fi modificate în asa fel încât sã nu polueze. „Pentru a putea folosi cãrbune avem nevoie de retehnologizare. Instalatia pentru desulfurare este scumpã, circa 90 de milioane de euro, dar am primit o pãsuire de tranzitie pânã în 2013”, a precizat directorul tehnic al CET. Cert este cã dacã nu se vor gãsi solutii, o datã cu disparitia pretului national de referintã la energie termicã, numãrul ajutoarelor de încãlzire ar putea creste de la 17.000 în prezent, spre 100.000 – jumãtate din populatia Oradiei.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !