Energizantul pe mână minorilor

2Comentarii
Energizantul pe mână minorilor
ORADEA – Elevii orădeni au găsit un remediu împotriva moleşelii din timpul orelor: energizantul de dimineaţă. Mulţi minori apelează la acest stimulent pentru a fi „fresh” la oră.

Potrivit spuselor unei vânzătoare de la un magazin alimentar, în fiecare dimineaţă puştii vin să se alimenteze. „Ne mirăm şi noi că sunt destul de tineri. Sunt unii care vin aproape zilnic. Spun că dau teste şi sunt cam obosiţi”, ne-a mărturisit vânzătoarea.

Pericol major

Potrivit medicilor, consumul destul de precoce al energizantelor, provoacă în timp probleme grave de sănătate. „Copilul devine agitat. În timp îi afectează sistemul nervos şi va duce la apariţia unor boli cardiace. De asemenea, dacă se obişnuieşte de pe acum cu energizante, mai târziu va dori ceva mult mai puternic. Va fi doar un pas spre droguri”, afirmă dr. Emil Boţcău, medic medicină generală în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

„Energizantul conţine taurină, care are efect stimulent asupra inimii şi vaselor de sânge, cât şi asupra sistemului nervos vegetativ. Pe fondul unui stres suplimentar, efortul la care este supusă inima se dublează”, precizează dr. Hadrian Borcea, medic-şef Unitate Primire Urgenţe în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Viitorii pacienţi

Dr. Mircea Popescu, medic-şef secţie Cardiologie de la Spitalul Judeţean susţine că în timp, aceşti tineri vor suferi de tahicardie, le vor creşte valorile tensionale. „Într-un cuvânt, dacă fac exces de energizante de la o vârstă atât de fragedă, pot deveni viitorii noştri pacienţi”, susţine dr. Popescu.

În acest timp unii părinţi nu conştientizează acest fapt, spunând că o cutie de energizant nu are cum să-i facă rău copilului. Alţi părinţi sunt mai categorici: „Ar trebui să se dea o lege aspră care să fie respectată cu stricteţe. Să se interzică vânzarea de energizante minorilor”, ne-a declarat Dan B., tatăl a doi copii de 7 şi respectiv 12 ani.

Profesori îngrijoraţi

Atât reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor cât şi directorii de şcoală sunt de acord că energizantul de dimineaţă este dăunător atât sănătăţii cât şi comportamentului elevilor. „Consumul de energizante în rândul elevilor nu e un lucru bun pentru că îi determină să fie agitaţi şi le afectează comportamentul mai ales în timpul orelor”, susţine Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

„Nu avem informaţii că aceste produse se consumă în şcoală, dar consumul de energizante în rândul elevilor poate duce la unele efecte nedorite în timp. Părerea mea este că hrana copiilor la această vârstă trebuie să fie cât mai naturală pentru că sunt în creştere”, este de părere Florian Hava, directorul Şcolii „Dacia”.

„Sunt proşti”

Unii elevi recunosc că beau energizante, dar numai din când în când. Colegii lor însă îi condamnă pentru că nu au grijă de ei. „Nu e bine pentru ei pentru că energizantele sunt băuturi pentru oamenii mari”, crede Andrada. „Sunt proşti pentru că energizantele le dăunează şi nu ar fi indicat să le consumăm la vârsta noastră, mai ales că mai sunt care şi fumează şi îşi distrug sănătatea”, consideră Diana,elevă în clasa a VII-a.

Viorica Borz

Valentin Teuca2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor