Enso, inspirată de Infinity Dots

De Veronica Bursaşiu
Enso transmite dinamism prin repetitivitatea cercurilor decupate, prin asimetrie, cromatică
Enso transmite dinamism prin repetitivitatea cercurilor decupate, prin asimetrie, cromatică - © Foto: V.B.
Roxana Andreea Popa se joacă cercurile decupate în colecția prezentată la Gala Diplomelor 2018.

Colecția Enso, semnată de Roxana Andreea Popa este o colecție pret-a-porter de toamna – iarnă. „Totul a pornit de la o lucrare „Infinity Dots’’ a artistei Yayoi Kusama”, explică Roxana.

Yayoi Kusama este un artist contemporan japonez care lucrează în primul rând în sculptura și realizează instalații, daractivează și în pictura, arta spectacolului, în film, modă, poezie , ficțiune și alte arte. În lucrările sale regăsim atribute ale feminismului, minimalismului, surrealismului, ale artei pop și expresionismului abstract.

Chiar dacă artista a fost instruită în stilul tradițional japonez de pictură numit nihonga, ea s-a inspirat și din impresionismul american abstract . Punctele sunt obsesia artistei japoneze.

Spre exemplu, camera cu oglindă Infinity Dots, o cameră de șaisprezece picioare lățime, de cincizeci de metri lungime,trei dimensiuni de puncte negre (de la 8 cm la 20 cm în diametru) au fost plasate pe pereți, pe podea și pe tavan. Trei baloane galbene-unul este de treizeci de picioare lungime de zece metri înălțime- sunt acoperite cu aceleași puncte negre care aglomerează spațiul fizic și vizual.

Podeaua albă este acoperită cu trei dimensiuni de puncte fluorescente colorate, iar camera este luminată de o lumină neagră. Reflectat în oglinzi pe tavan și pe pereți, vizitatorul devine o parte integrantă a spațiului.

La fel ca și artistul japonez, Roxana Andreea Popa jonglează cu punctele, cu cercurile.Colecţia Enso transmite dinamism prin repetitivitatea cercurilor decupate, prin asimetrie, cromatică şi incită prin suprapunerile de material textil şi cel de plastic high tech. „Mi-am dorit să fac o colecție care să cuprinda trechcoat-uri, jachete, vesta, pantaloni, bluze, fuste, ţinute ce vor pune în valoare personalitatea femeilor tinere, dinamice şi naturale ce îşi doresc să iasă în evidenţă fără a fi ostentative”, a mărturisit Roxana Andreea Popa. Coordonatorii colecției au fost lect.univ.dr. Mihaela Tătulescu și lect.univ.dr. Olimpia Urdea.JB-V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !