Ţenţ: „Efectele grevei s-au simţit”

ORADEA - Bilanţul anual a devenit o tradiţie în instituţiile publice. Drept urmare, joi a fost rândul conducerii Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Bihor să se laude cu reuşitele acestui an.

De ani de zile, nemulţumirele dascălilor sunt tot mari, motiv pentru care puţine au fost lunile în care sindicaliştii nu au protestat. Conform celor declarate de conducerea SLI Bihor, în acest an rezultatele protestelor sunt remarcabile. Având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie, sindicaliştii au anunţat cadourile de care dascălii vor avea parte. Întreg personalul din învăţământul bihorean va beneficia de 7 tichete cadou cu valoare de 50 lei /tichet. „Noi am creat cadrul legal pentru ca acest lucru să poată fi pus în aplicare. Acum totul ţine de cei care gospodăresc banii, adică de consiliile locale”, spune Ioan Ţenţ, preşedintele SLI Bihor.

Creşteri salariale

Sindicaliştii şi-au mai prezentat reuşita vizavi de suplimentarea salariilor cu 10% pentru cadrele didactice cu gradul I, astfel că pentru această categorie de salariaţi, în 2007 majorarea a fost de 35 %, în timp ce pentru restul personalului didactic de 23%. „Am considerat că Legea nr. 220/2007 este discriminatorie şi am solicitat ca majorarea suplimentară de 10% să se acorde pentru întregul personal didactic, iar ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei ne-a promis că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Ţenţ. Sindicaliştii au mai reuşit menţinerea creşterii salariale de 5 % şi pentru lunile iarnuarie – martie, majorarea care, conform Legii nr. 490/2006, trebuia anulată din ianuarie 2007, obţinându-se astfel şi acordarea unei creşteri salariale de 2 % începând cu 1 aprilie şi a uneia de 15 %, de la 1 octombrie 2007. Tot în acest an dascălii au parte de: gradaţia de merit pentru 16 % din posturile didactice, cuantumul acesteia crescând de la 20 % la 25 % din salarul de bază; decontarea navetei pentru personalul didactic şi auxiliar; acordarea unei indemnizaţii pentru dascălii care desfăşoară activitatea de dirigenţie; majorarea tarifului la plata cu ora; majorarea cu 23 % faţă de anul trecut a sumelor acordate personalului didactic care a făcut parte din comisiile pentru examenele naţionale, respectiv teze unice.

Sporuri de penibilitate şi xerox

De neglijat, este micşorarea decalajului dintre salariile dascălilor cu vechime mică şi cele ale dascălilor ce au vechime mare la catedră. Sindicaliştii au avut realizări şi pentru personalul nedicatic din învăţământ. De la 1 iunie 2007, femeile de servici au primit sporul de 10% pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, iar începând cu noul an realizările pentru personalul auxiliar vor fi şi mai mari, promit reprezentanţii SLI. De exemplu, de la 1 ianuarie 2008, bibliotecarii vor beneficia de sporul de nocivitate, acesta reprezentând 15 % din salarul de bază. Presiuni se fac şi pentru obţinerea sporului de calculator şi xerox pentru secretare şi informaticieni. „În cazul în care nu vom primi înţelegere, vom înainta în instanţă”, ameninţă Ţenţ.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !