Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului îi răspunde lui Tokes, în cazul Csury

Reactualizat la:
5Comentarii
Laszlo Tokes si Istvan Csury
Laszlo Tokes si Istvan Csury
Eparhia Reformata de pe lângă Piatra Craiului își arată susținerea necondiționată a episcopului István Csűry, acuzat de Laszlo Tokes că este turnător al Securității.

La începutul săptămânii trecute, deputatul maghiar FIDESZ din Transilvania, Tokes Laszlo l-a acuzat pe fostul său vicar episcopal din perioada 1999 – 2007, actualul episcop reformat Csury Istvan, că este un fost turnător al Securităţii.

Tokes insistă că acesta, ca şi alţi preoţi foşti colaboratori ai Securităţii, presupuşi sau dovediţi, să fie lustraţi de la conducerea tuturor Bisericilor.

Totuşi, Tokes afirmă că nu-i face nicio plăcere să-l „demaşte” pe Csury – fostul său vicar de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. „Tot timpul se poate presupune că m-a trădat ca şi coleg şi numai timpul poate arăta că atitudinea lui a fost falsă. Nu-mi convine prea mult să fac aceste demascări, dar nu ai încotro, deoarece toată societatea bisericească şi românească este otrăvită de această stare de fapt prin care nu putem avansa”, susţine şi cere Tokes.

Ca răspuns al acuzelor lui Tokes, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a emis un comunicat de presă pe care îl redăm în întregime:

„În ultima perioadă, europarlamentarul László Tőkés a declanşat o nouă campanie de discreditare împotriva episcopului reformat István Csűry, insinuând că ar fi fost colaborator al Securităţii. Neavând dovezi în acest sens, domnia sa îşi imaginează că o minciună repetată obsesiv va fi suficientă pentru a terfeli renumele lui István Csűry.

Însă noi, alături de mai multe sute de mii de enoriaşi reformaţi, avem încredere necondiţionată în episcopul István Csűry, care a declarat în repetate rânduri că nu este omul serviciilor secrete. István Csűry nu a pierdut încrederea şi respectul propriei biserici, ca şi episcop, şi nici judecata, omenia, mintea lucidă, ca şi om.

În momentul de faţă, europarlamentarul László Tőkés, în calitate de fost episcop, este singura persoană publică ce atacă biserica noastră, biserică pe care nu de puţine ori a considerat-o moşie proprie, şi care ar merita un destin mai bun. În intenţiile sale dubioase nu se dedă nici de la aplicarea execuţiei prin defăimare– ca cea mai josnică armă a luptei politice.

Îi adresăm din nou şi cu hotărâre apelul: dacă tot nu este capabil să ne reprezinte, măcar să nu ne atace!

Protopopiatul Baia Mare, protopop Sándor Károly Gellén

Protopopiatul Satu Mare, protopop, Sándor Kovács

Protopopiatul Carei, protopop, Sándor Nagy

Protopopiatul Eriu, protopop, Jenő Rákosi

Protopopiatul Bihor, protopop Ferenc Mikló

Protopopiatul Arad, protopop József Módi

Protopopiatul Timişoara, protopop Csaba Fazakas, președinte

Protopopiatul Simleul Silvaniei, protopop Levente Szőnyi

Protopopiatul Zalău, protopop Zsolt Bogdán”.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor