Epilarea definitivă. De ce să alegem epilarea cu laser?

Epilarea definitivă. De ce să alegem epilarea cu laser?
Îndepărtarea firelor de păr nedorit este una dintre cele mai neplăcute corvoade ale femeilor.

Metodele temporare, unele dintre ele dureroase ( ceara, aparatul de epilat), unele marcate de o persistență scurtă a efectelor în timp (îndepărtarea cu lama de ras sau crema epilatoare), sunt toate mari consumatoare de timp și de bani.

Dacă te-ai săturat de programarea lunară la cabinetul de cosmetică sau de schimbarea programului în funcție de lungimea firelor de păr de pe picioare ( ” azi nu merg la piscină, nu sunt epilată”) este momentul să iei în considerare epilarea definitivă.

Ce este epilarea definitivă?

Epilarea definitivă ( sau mai corect spus – reducerea pe termen lung a pilozității) presupune distrugerea rădăcinii firului de păr și, o dată cu aceasta, a celulelor din piele capabile să producă noi fire de păr.

Prima metodă de epilare definitivă utilizată a fost electroliza. Aceasta presupune introducerea unui ac subțire la rădăcina fiecărui fir de păr și arderea acesteia cu ajutorul curentului electric. Electroliza este o metodă foarte eficientă de epilare definitivă, dar necesită foarte mult timp pentru acoperirea unei zone și poate avea ca efecte secundare apariția cicatricilor și a infecțiilor pielii.

Metodele de epilare definitivă care utilizează lumina ( Laser și IPL) au la bază principiul fototermolizei selective: un impuls luminos este absorbit de pigmentul firului de păr (melanina), arzând rădăcina părului, care nu se mai poate regenera. Metoda a fost dezvoltată în anii 90 și de atunci au apărut pe piață numeroase dispozitive care utilizează diverse tipuri de laser sau IPL.

Epilare laser sau IPL ? Ce face diferența?

Pe o piață care abundă în cabinete care fac epilare definitivă, este dificil de ales varianta cu cel mai bun raport cost-eficiență. Există însă câteva aspecte care fac diferența între procedurile cu efect temporar și cele cu efect pe termen lung:

Tipul de aparat

Aparatele folosite în epilarea definitivă utilizează fie unda laser ( cu variantele: Alexandrit, NdYAG, Diodă) fie lumină intens pulsată ( IPL). Ele sunt cu atât mai eficiente cu cât absorbția impulsului respectiv este mai intensă la nivelul foliculului pilos. Până acum, în literatura de specialitate există dovezi clare privind eficiența pe termen lung pentru laserele Alexandrit și Diodă și în mai mică măsură pentru laserul NdYAG și aparatele care utilizează IPL. De altfel, aparatele cu Alexandrit și Diodă au și primit aprobare FDA ( Food and Drug Administration – instituția care aprobă medicamentele și dispozitivele medicale în SUA) pentru ”reducerea pe termen lung a pilozității”.

Energia utilizată

Cu cât energia este mai mare, cu atât eficiența pe termen lung este mai înaltă. Diferite tipuri de laser au nevoie de energii diferite pentru a fi eficiente: astfel, pentru Alexandrit și Diodă energiile minim eficiente sunt de 14J/cmp, respectiv 10 J/cmp, aceste tipuri de unde laser fiind cel mai bine absorbite de melanină. Pentru a fi eficiente, aparatele laser NdYAG trebuie să utilizeze energii de peste 32 J/cmp, iar cele care utilizează IPL de peste 40 J/cmp. În general, aparatele IPL utilizate în cabinetele de cosmetică pot produce energii de maxim 20J/cmp, acestea fiind departe de valorile minime pentru eficiență pe termen lung.

Parametrii folosiți

Personalul care efectuează procedurile de epilare trebuie să utilizeze parametri optimi ( în ce privește energia, durata impulsului, intensitatea răcirii), adaptați fiecărui tip de ten, zonă a corpului sau culoare/grosime a firului de păr. Aparatele laser pot fi utilizate doar de către/ sub supravegherea medicilor, la fel cele IPL cu energii mari.

Există și alte aspecte care trebuie luate în considerare atunci când alegem metoda optimă. De exemplu, o răcire eficientă a pielii înainte de aplicarea impulsului laser scade riscul de apariție a efectelor secundare și face procedura mai puțin dureroasă. Aparatele care au sistem de răcire prin contact sunt din acest punct de vedere mai eficiente decât cele care răcesc cu aer. De asemenea, pe zonele cu o sensibilitatea crescută ( precum zona inghinală), aplicarea unei creme anestezice cu 40-60 de minute înaite de procedură poate diminua în mod semnificativ senzația de disconfort.

La Dermalite procedurile de epilare definitivă sunt efectuate de medici specialiști dermatologi, utilizând laserul Alexandrit – DEKA Synchro Replay – produs în Italia, de către unul dintre cei mai importanți producatori de lasere din lume.

Cele mai întâlnite întrebări

Ce zonă a corpului poate fi tratată? Sunt candidatul potrivit pentru o astfel de procedură?

Cu excepția zonei din jurul ochilor, orice zonă a corpului poate fi epilată cu laser. Utilizand mai multe tipuri de laser, orice fel de piele poate tratată ( de la foarte albă la mulatră). În privința tipului de păr – firele negre răspund cele mai bine, răspuns satisfăcător există și pentru părul maro, în timp de părul blond răspunde foarte puțin, iar cel alb deloc.

De câte ședințe este nevoie?

Numărul de ședințe depinde de zona corpului, de gradul de pigmentare ( culoare) a firului de păr și de tipul de piele. Laserul și lumina intens pulsată distrug doar firele de păr în etapa de creștere activă ( anagen), pe fiecare zonă a corpului existând la un moment dat doar un anumit procent de fire în fază anagenă. În mare, după 4-6 ședințe spațiate la aproximativ 6 săptămâni, se obțin rezultate satisfăcătoare pentru marea majoritate a persoanelor tratate.

Cât durează o ședință? Voi simți durere?

În funcție de extinderea zonei/zonelor tratate, ședința poate dura de la câteva minute ( de exemplu pentru axilă) până la 2 ore. În general, durerea este minimă, senzația fiind asemănătoare unei ciupituri de elastic. Pentru zonele sensibile ( inghinal), se utilizează o răcire mai puternică și se aplică o cremă anestezică cu 40-60 de minute înainte de ședință.

Care sunt efectele nedorite?

Imediat după epilare poate apărea eritem ( roșeață) pe zonele tratate. Acesta dispare în câteva minute – ore, rareori persistă o zi. Uneori, pielea poate suferi modificări de culoare ( hipo sau hiperpigmentări). Acestea au nevoie de mai mult timp pentru a trece ( săptămâni, luni), iar uneori pot fi permanente.

Pentru a reduce riscul efectelor secundare , sunt necesare câteva precauții. Înainte de o ședință de epilare trebuie evitată expunerea la soare timp de minim 4 săptămâni, iar dacă acest lucru este imposibil se va folosi cremă cu factor mare de protecție solară. Imediat după ședință sunt contraindicate băile fierbinți și mersul la piscină.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !