Episcopii catolici, la Palatul Cotroceni

De Crina Dobocan
1Comentariu
La masa discuţiilor cu Iohannis
La masa discuţiilor cu Iohannis - © Foto: presidency.ro
O delegaţie, formată din ierarhi greco-catolici şi romano-catolici ai Conferinței Episcopilor din România, a fost primită de preşedintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

La întâlnire a luat parte şi Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. „Este o mare bucurie pentru noi, pentru că este singurul preşedinte care ne-a primit. Este o persoană deschisă, preocupată de problemele Bisericii. Apreciem pozitiv deschiderea faţă de bisericile minoritare. Preşedintele a evidenţiat rolul pe care biserica noastră îl are în sfera socială, educaţională şi cea de tineret. Noi avem la Oradea câteva instituţii de caritate care fac lucruri extraordinare pentru comunitate”, a declarat episcopul Virgil Bercea, membru al Conferinţei Episcopilor din România, prezent la întâlnirea cu Iohannis.

Potrivit lui, preşedintele Iohannis a salutat fiecare ierarh în parte şi le-a acordat episcopilor în jur de 20 de minute pentru a exprima un mesaj.

În cadrul întâlnirii, episcopul Mihai Frățilă a citit mesajul cardinalului Lucian Mureșan, după care arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor, și-a exprimat satisfacția pentru acest moment pozitiv al relațiilor dintre Președinția României și Biserica Catolică.

În mesajul transmis președintelui, cardinalul Mureșan a subliniat însemnătatea centenarului de la 1 Decembrie 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria mamă.

Gesturi concrete

În acest context, prelatul scrie că „avem nevoie de gesturi concrete în regăsirea unui echilibru confesional”. Mesajul cardinalului exprimă, totodată, speranța ca „cel târziu până în anul 2018 să poată celebra beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici, decedați în faimă de martiriu sub regimul comunist”.

„Doi din cei patru delegați ardeleni care au adus Regelui Ferdinand și guvernului de atunci actele rezoluție de unire de la Alba Iulia au fost fii ai Bisericii noastre – Episcopul Iuliu Hossu al Gherlei și Alexandru Vaida-Voievod. Celebrarea centenarului ar trebui, deci, să ne găsească pe toți reuniți în aspirația pentru demnitatea viitorului, cu recunoștință față de trecutul jertfei, piatră de temelie pentru edificiul aspirațiilor naționale”, a arătat cardinalul Lucian Mureşan în mesajul transmis preşedintelui României.

Arhiepiscopul major a mai arătat că Biserica Catolică s-ar bucura ca pe Câmpia Libertății Micii Rome ,,să fie posibilă şi mult așteptata vizită a Episcopului Romei, Sfântul Părinte Papa Francisc, pe care l-ați invitat în țara noastră”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor