Episcopul Andreicuţ, informator

Reactualizat la:
În plină campanie de demascare a colaboratorilor Securităţii, au aparut noi elemente în cazul episcopului Andrei Andreicuţ. CNSAS a decis în luna noiembrie a anului trecut că episcopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a dat Securităţii o notă de informare sub numele de cod Ionică.

Atunci presa a scris despre o posibilă colaborare a preotului cu Securitatea cu câteva zile înainte ca CNSAS să confirme informaţia. Trebuie amintit faptul că în 2001 Colegiul CNSAS îi eliberase episcopului un certificat care atesta că acesta nu făcut poliţie politică.

Până la această oră episcopul Andrei Andreicuţ nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

Avocatul Ioan Dobreanu din Teiuş susţine că a cerut CNSAS să deconspire numele celui care a dat informaţii despre el Securităţii. Solicitarea nu a rămas fără răspuns. “Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ Ionică în persoana numitului Ioan Andreicuţ, fiul lui Andrei şi Elena, născut la data de 24.01.1949, în localitatea Oarţa de Sus, judeţul Maramureş”.

Dobreanu susţine că are mai multe dosare de urmărit şi că a cerut CNSAS să identifice toate persoanele care l-au spionat. Avocatul susţine faptul că persoana cu nume conspirativ Ionică este chiar episcopul de Alba Iulia, care poartă acum numele preoţesc de Andrei Andreicuţ.

“Lui i s-a impus şi el m-a informat în acelaşi timp, uite domne ce mi-au cerut să dau despre dumneata şi-o refuzat. Că mi-o dat o mită de 4000 de lei, în realitate am făcut un împrumut. Faţă de mine a fost corect, m-a informat şi eram prieteni, îi făceam vizite un văr de-al meu care era şef de stat major”, a declarat Ioan Dobreanu, avocat.

Cazul Andreicuţ a ajuns în atenţia opiniei publice pe 29 octombrie, anul trecut, cotidianul ”România Liberă” scria: ”Dosarul său de informator al Securităţii poate fi consultat la CNSAS, fiind unul dintre cele trei cazuri de înalţi ierarhi ai BOR ale căror dosare (atât cât a fost livrat de actualul SRI) au devenit publice”. ”Bună Ziua, Ardeal” publica, în noiembrie 2005, o anchetă despre activitatea preotului Andreicuţ, în condiţiile în care acesta candida pentru mitropolia Ardealului: ”Pe când lucra ca preot la Turda, începând cu 1978, a fost prins că se ocupa cu lucruri necinstite…A fost ameninţat cu procese grele şi şantajat de către fosta Securitate, cu excluderea din cler. Devine în acest fel informator al organului protecţionist al Comitetului Central”, scria “Bună ziua, Ardeal”. Un reprezentant al actualului Colegiu al CNSAS spune că foaia pe baza căreia a fost deconspirat episcopul face parte dintr-un dosar de urmărit.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !