Episcopul Virgil Bercea, în vizită la groapa de gunoi

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
5Comentarii
Episcopul Virgil Bercea, în vizită la groapa de gunoi
Prelatul greco-catolic şi elevi de la Liceului Don Orione au adus, vineri, o rază de speranţă pentru oropsiţii sorţii.

Faptele bune nu au nevoie de o ocazie specială. Iar episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, şi elevii de la Liceul ,,Don Orione’’ din Oradea au dovedit asta încă o dată. Încărcaţi cu alimente şi haine, părintele Mihai Fechetă, fratele Marius Neculai Tiba, episcopul Virgil Bercea şi elevii din clasa a VII-a de la Liceul ,,Don Orione’’ au vizitat familiile sărmane de la groapa de gunoi a oraşului nostru. Episcopul a stat de vorbă cu aceşti oropsiţi ai sorţii, le-a aflat problemele şi suferinţele, dar şi modul în care trăiesc.

Prin gestul lor, elevii şi preoţii însoţitori, în frunte cu PSS Virgil Bercea, şi-au dorit să urmeze îndemnul Mântuitorului de a da mâncare celor flămânzi şi de a-i îmbrăca pe cei goi şi să aline câte puţin din suferinţa acestor oameni.

Darurile oferite au venit din partea elevilor, a părinţilor lor şi din partea altor binefăcători. Elevii, preoţii şi profesorii Liceul Don Orione vizitează des oamenii de la groapa de gunoi a oraşului şi le oferă alimente şi îmbrăcăminte.

,,Noi vedem în aceşti oameni pe Creatorul, fiecare om fiind creat după <<chipul şi asemănarea Sa>>. Patronul nostru spiritual, Sfântul Luigi Orione, spunea la un moment dat: <<…Vreau să mă fac hrană spirituală pentru fraţii mei care sunt înfometaţi şi însetaţi de Adevăr şi de Dumnezeu; vreau să îmbrac cu Dumnezeu pe cei dezbrăcaţi, să dau lumina Domnului celor orbi; să deschid inimile la nenumărate mizerii umane şi să mă fac slujitor slujitorilor, dăruind viaţa mea celor nevoiaşi şi părăsiţi; vreau să devin nebunul lui Cristos şi să trăiesc şi să mor din nebunia carităţii pentru fraţii mei! ….>>, a spus părintele Mihai Fechetă, iniţiatorul acestui program de ajutorare a nevoiaşilor.


bercea 3

Mişcat de probleme

Episcopul Bercea a rămas impresionat până la lacrimi de povestea şi condiţiile în care trăiesc oamenii pe care i-a vizitat şi speră că se va face ceva pentru ca ei să iasă din această situaţie.

,,Sunt din păcate renegaţii sorţii. Iniţiativa aparţine părintelui Mihai Fechetă de la Congregaţia Don Orione din Oradea. Ei merg constant cu elevii şi le duc alimente şi îmbrăcăminte. Gestul nostru e puţin în raport cu necesităţile lor. Am mers deseori în vizită la sărmanii pe care-i sprijină Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, însă ceea ce am văzut ieri acolo m-a lăsat fără cuvinte. Nu pot exprima ce am văzut şi ce am simţit. Rămâi blocat. Cei de la Caritas pot să ia masa la cantina Centrului Social al organizaţiei şi să se spele, primesc haine curate. Pe când aceşti oameni nu au un fir de apă pentru a se putea spăla. Pe stâlpi au puse pături ori cartoane. Aia e casa lor. Unii aveau o sobă în care ardea focul, alţii, nu. Sunt de necrezut condiţiile în care trăiesc. E lăudabil ceea ce fac, constant, preoţii, profesorii şi elevii de la Don Orione. Remarcabil e că merg cu copii. Consider că e educativ: sunt învăţaţi să se uite şi la semenii cu care soarta nu a fost deloc generoasă, să ofere, să se implice în acţiuni de voluntariat, şi doar astfel pot să vadă cum trăiesc alţii. Ar trebui să se facă ceva şi pentru aceşti oameni, ca ei să iasă din această situaţie’’, a spus PSS Virgil Bercea.

În Eparhia Greco-Catolică de Oradea, condusă de PSS Virgil Bercea, s-au construit locuinţe sociale pentru această categorie de oameni. De exemplu, la Sântandrei s-au construit 10 locuinţe sociale pentru rromi. Asociaţia Caritas Eparhial a construit un bloc de locuinţe sociale pentru tinerii care sunt obligaţi să părăsească instituţiile statului. Totodată, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a dat în folosinţă gratuită locuinţe pentru mai multe familiile sărmane. Iar exemplele ar putea continua şi ar putea fi urmate şi de alţii.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor