Epoca bronzului stă în calea autostrăzii!

1Comentariu
Tronsonul pe care trece Autostrada Transilvania este cercetat metru cu metru de arheologii bihoreni, în parteneriat cu specialişti veniţi din ţară. Un sat din neolitic şi morminte din epoca bronzului sunt în atenţia arheologilor.

De aproximativ o lună, la Fegernicu Nou a fost deschis un şantier arheologic. Specialiştii Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti vor să afle în ce stadiu se află nişte morminte bătătorite, sub formă de movile, datate din epoca bronzului. Acestea, cunoscute sub numele de tumuli, ar urma să fie mutate la o altă destinaţie, deoarece prin acea zonă ar urma să treacă autostrada.

Lucrările au loc în baza unui contract încheiat între Compania Naţională de Autostrăzi şi Muzeul Naţional de Istorie Bucureşti. „Ştiam de fapt despre nişte observatoare turceşti construite atât în pământ, cât şi în afară. Sunt realizate din pământ bătătorit şi se află pe terenul localnicilor. Astfel că s-au mai distrus de-a lungul timpului, spune primarul de Sârbi, Aurel Ţica. Acum, construcţiile sunt amplasate pe terenuri expropiate, astfel că se poate lucra în voie”.

Cercetările continuă

„Lucrările în zona Sârbi sunt destul de avansate. Încă nu am descoperit mormântul central şi nici morminte secundare. Există, într-adevăr, urme antropice de locuit din epoca bronzului în zonă. Şi există o movilă care pare a fi artificială, construită de om. Oricum, noi continuăm cercetările”, spune Cătălin Bem, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie şi şef de proiect în zona Sârbi.

Titularul contractului de gestionare a tronsonului de drum pe care trece autostrada în Bihor este Muzeul Ţării Crişurilor. „Fiindcă era o suprafaţă mare, le-am dat şi celor de la Muzeul Naţional de Istorie să facă săpături. Oricum, aşa este contractul făcut că tot ceea ce se descoperă este proprietatea Muzeului Ţării Crişurilor”, spune Aurel Chiriac, managerul muzeului orădean.

Sat neolitic

Scopul lucrărilor arheologice este acela de a descărca autostrada de sarcini arheologice. Arheologul Gruia Fazecaş, de la Muzeul Ţării Crişurilor, se află la şantierul din zona Suplac. Acolo, lucrările sunt realizate de specialiştii orădeni în parteneriat cu cei din Sălaj.

„Deocamdată, în această zonă nu am găsit nimic, până acum am fost într-o zonă de steril. Dar săptămâna viitoare ne aşteptăm să găsim ceva, fiindcă ne apropiem de zona în care a fost descoperit un sat neolitic vechi de 5.500 de ani. Aici au mai fost făcute săpături şi în 1973”, spune Fazecaş.

Veronica Bursaşiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor