Epocă periculoasă pentru omenire din cauza schimbărilor climatice

Reactualizat la:
Epocă periculoasă pentru omenire din cauza schimbărilor climatice
Schimbările climatice şi rata alarmantă de extincţie a speciilor de animale şi plante plasează Terra într-o epocă periculoasă pentru omenire, au anunţat, joi, autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii.

Studiul, realizat de o echipă de 18 experţi internaţionali, are la bază un raport din 2009 despre „limitele planetare” pentru siguranţa speciei umane şi a tras de asemenea un semnal de alarmă în legătură cu defrişarea pădurilor şi poluarea cu azot şi fosfor cauzată de îngrăşăminte.

„Nu cred că am distrus iremediabil planeta, dar suntem pe punctul de a crea o lume mult mai dificilă. Patru limite au fost depăşite, plasând omenirea într-o epocă periculoasă”, a spus Sarah Cornell, de la Stockholm Resilience Centre.

Dintre cele nouă limite analizate, consumul de apă dulce, acidificarea oceanelor şi subţierea stratului de ozon sunt considerate că s-ar afla încă în intervale sigure. Altele, inclusiv nivelul de poluare atmosferică, urmează să fie monitorizate şi reanalizate cu atenţie.

Potrivit acestui raport, schimbările climatice şi extincţia speciilor reprezintă principalele două motive de îngrijorare.

„Fiecare are potenţialul, pe cont propriu, de a duce sistemul terestru într-o stare nouă, dacă aceste două limite sunt încălcate considerabil şi în mod persistent”, afirmă autorii studiului.

Îngrijorări au fost formulate şi în privinţa creşterii concentraţiei de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, care a ajuns la 397 părţi per milion (ppm) în atmosfera terestră, depăşind valoarea de 350 ppm, pe care studiul o consideră o limită superioară pentru traiul în condiţii de siguranţă pe Terra.

Reprezentanţi ai peste 200 de guverne se vor întâlni la Paris în a doua jumătate a anului 2015 pentru a încerca să încheie un acord cu scopul de a limita încălzirea globală, pentru a evita inundaţiile, secetele, valurile de căldură şi creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, puse pe seama creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, autorii studiului spun că ratele de dispariţie a unor specii de animale şi plante, cauzate de factori precum poluarea şi despăduririle, sunt de la 10 până la 100 de ori mai mari decât nivelurile de siguranţă.

Sursa: Mediafax

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !