Epopeea steagurilor lui Tokes, la CEDO

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
9Comentarii
Parlamentarul Szilagyi Zsolt şi avocatul Kincses Elod
Parlamentarul Szilagyi Zsolt şi avocatul Kincses Elod
Procesul steagului Ţinutului Secuiesc, arborat de europarlamentarul Tokes Laszlo la sediul său din strada Primăriei a parcurs toate căile de atac, în ţară, şi se află, acum, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Toate instanţele au respins cererea parlamentarului de anulare a procesului verbal de amendă. A rămas, deci, în picioare, varianta Poliţiei Locale Oradea, cum că steagul este publicitar şi, nefiind arborat cu autorizaţie, trebuie dat jos. În procesul verbal a fost înscris doar un avertisment, nu şi amendă.

În acelaşi şablon se înscrie, acum, steagul Ţinutului Partium. Arborat în 2015 lângă cel secuiesc, drapelul alb cu cruce roşie a fost cauza unui nou proces verbal de amendă, tot cu motivul că ar fi steag publicitar arborat ilegal.

Avocatul lui Tokes, Kincses Elod, a contestat procesul verbal dar a pierdut la la Judecătorie. Cauza se află acum la Tribunal. Avocatul s-a aflat la Oradea zilele acestea, pentru a depune la dosar date suplimentare.

Invocă, în favoarea clientului său, faptul că instanţele din Mureş au stabilit că steagul secuiesc nu este publicitar.

„Instanţele din Târgu Mureş s-au pronunţat clar şi categoric că steagul secuiesc nu este publicitar, iar legislaţia reglementează exclusiv problema arborării steagului de stat al României pe clădirile publice. Aplicarea amenzii în baza faptului că steagul Ţinutului Partium este steag publicitar, e un punct de vedere absolut greşit şi fără suport legal”, insistă avocatul.

Instanţele din Mureş au luat în calcul că arborarea unui steag publicitar ar avea finalitate în convingerea unui potenţial cumpărator de beneficiul unei achiziţii. Ori, spune avocatul, în cazul steagurilor în cauză, nu-i cazul.

Avocatul apreciază ca o dovadă a justeţii punctului de vedere al lui Tokes faptul că CEDO a acceptat pe rol plângerea parlamentarului, „Tokes contra România”. Procesul steagului Partiumului are termen de pronunţare în 30 ianuarie 2017.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor