Eradicarea şpăgii, prin pliante

3Comentarii
La Înmatriculări, oficial nu se primesc "atenţii"
La Înmatriculări, oficial nu se primesc "atenţii"
Ministerul Integrării Europene (MIE) continuă derularea campaniei de conştientizare şi informare a funcţionarilor publici şi a opiniei publice, în general, cu privire la fenomenul corupţiei: „E.U. nu dau şi nu iau şpagă”.

Vineri a început a doua parte a campaniei anti-şpagă, cu punct terminus pe 29 august. Mai-marii de la Bucureşti se gândesc probabil că astfel „şpaga-ciubucul-mita-lozul” (câte apelative are acest obicei în România!) va fi considerabil mai puţină prin birourile din Vamă, Poliţie, Finanţe etc. Sigur, nici mărirea considerabilă a salariilor funcţionarilor, care să-i protejeze oarecum în faţa tentaţiilor pământeşti, nu ar fi o variantă de neglijat pentru cei ce conduc azi ţara.

La nivelul judeţului Bihor, campania anti-şpagă se derulează prin intermediul consilierilor de integrare, angajaţi ai Ministerului Integrării Europene, care îşi desfăşoară activitatea în Prefectură, în cadrul unui birou.

Ideea lui Bolojan

Campania a demarat la începutul lunii iunie, având drept obiective: informarea funcţionarilor publici asupra pericolelor profesionale asociate fenomenului „şpagă”, oferirea unor soluţii alternative şi pregătirea funcţionarilor publici pentru a aborda o atitudine asociată „funcţionarului public european” şi schimbarea atitudinii publicului larg de a da şpagă, informarea cetăţenilor asupra diferitelor instrumente de combatere a micii corupţii.

În prima etapă campania şi-a îndreptat atenţia spre prefecturi, primării, servicii de paşapoarte, servicii de înmatriculări şi permise auto. De precizat că în Bihor o campanie similară a fost începută de prefectul Ilie Bolojan, care a dat dispoziţie instituţiilor subordonate lui pentru instalarea unor tăbliţe, pe care urma să fie înscrise următoarea propoziţie, pe fond roşu: „În acest serviciu nu se primesc «atenţii»”. Această iniţiativă a prefectului a avut loc în februarie – martie, aşadar cu câteva luni înainte de campania derulată de către MIE.

Pliante pentru vameşi!

Cea de-a doua etapă a debutat vineri la Poliţia de Frontieră. Consilierii de integrare au împărţit pliante informaţionale, afişe, insigne şi bancnote de zero lei (!) angajaţilor instituţiei respective. De remarcat însă că pliantele informaţionale sunt menite şi populaţiei, tentată să dea „mici atenţii” pentru a obţine favoruri din partea angajaţilor statului. Mai sunt vizate de către consilieri Vama, Poliţia, Administraţia Financiară şi Poliţia Rutieră.

Conform unui comunicat al Prefecturii, campania anti-şpagă va fi susţinută de spoturi video şi audio pe toata perioada derulării ei, fiind încheiată de un maraton TV „De azi nu mai iau şi nu mai dau şpagă”.

Călin Corpaş3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor