Eroarea de drept extrapenală. Conducerea unui moped fără permis

1Comentariu
Avocat Ioana Tent avocat partener Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii
Avocat Ioana Tent avocat partener Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii
Eroarea, astfel cum este aceasta reglementată în Codul Penal, poate fi de fapt, de drept extrapenal sau de drept penal.

Eroarea de drept penal, ar putea fi definită ca interpretarea greșită sau chiar necunoașterea unei norme de drept penal. Nu este imputabila fapta prevăzută de legea penala săvârșită ca urmare a necunoașterii sau cunoașterii greșite a caracterului ilicit al acesteia, din cauza unei împrejurări care nu putea fi in niciun fel evitată.

Astfel, eroarea de drept va fi admisă, in anumite condiții și va fi echivalentul unei erori de fapt, asimilată erorii de fapt invincibile.

Eroarea de drept extrapenală, este asimilată cu o eroare de fapt, iar dacă este invincibilă, aceasta exonerează pentru faptele comise cu intenție, cât și pentru cele săvârșite din culpa, însă, doar dacă această necunoaștere nu este însăși rezultatul culpei.

Pentru a se retine eroarea asupra unei norme extrapenale sunt necesare două condții a fi indeplinite:

– necunoasterea de catre faptuitor a reglementarii extrapenale incidente in cauza, avandu-se in vedere mai multe criterii si anume specificul normei, gradul de cultura al subiectului, domeniul sau de activitate, pregătirea acesteia, etc.

– necunoașterea de către făptuitor, din orice alta sursă, a situației, sau a regulii de conduită reglementate de actul normativ nepenal.

Eroarea cu privire Ia o normă extrapenală este posibilă cel mai adesea în situaţiile în care normele incriminatoare prevăd ca element constitutiv al unei infracţiuni condiţia săvârşirii unei fapte „pe nedrept” sau „contra dispoziţiilor legale”.

S-a reținut astfel eroarea de drept extrapenală de către Curtea de Apel Constanța, prin Decizia penală nr. 1031/02.11.2018, în situația inculpatului care a condus un moped pe drumurile publice fără a se dovedi, fără putință de tăgadă că acesta a condus mopedul pe drumurile publice cunoscând norma extrapenală privind necesitatea de a poseda permis de conducere pentru acesta.

S-a arătat că sunt aplicabile în speță prevederile Codului penal privind eroarea asupra tipicității, fiind în prezența unei necunoașteri a normei de drept extrapenal, respectiv Ordonanța de urgență nr. 195/2002.

Ioana ȚENȚ

Avocat partener

DOSEANU&ASOCIAȚII S.P.A.R.L1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor