Eroarea si canalia

Mare dandana pe capul meu! Dintr-o impardonabila lejeritate, am încurcat borcanele din camara administratiei publice Deva. Cu totul eronat, în Insectarul precedent l-am nominalizat pe domnul primar, Mircia Muntean, ca fiind cel care si-a trimes soferul pentru a finaliza un masterat.

Ei bine, nu el a comis pocinogul, drept pentru care se cuvine sa-i cer, public, scuze. Las la o parte uluiala mea, de lunea trecuta, când m-am pomenit, prin e-mail, cu o scrisoare chiar de la M.M., trimeasa, hat, din Cetatea Devei, la putine ore de când articolul meu aparuse la Oradea. Ma ameninta cu „cremenalul” daca nu fac rectificari. Chestie de „reperat onoarea”, cum lesne se poate deduce. Ei, mi-am zis, ce naiv am fost când l-am suspectat pe McLuhan de exagerare în chestia cu satul planetar! Un vag stranut comis într-un modest apartament din Rogerius s-a auzit pâna în biroul primarului Devei, cât ai bate din palmele de la o mâna! Drept e ca Diavolul nu doarme! Un rationament minimal mi-a sugerat ca adevaratul autor al faradelegii este un adversar politic de-al domnului Muntean, vreun vajnic democrat, prieten la cutite, cum ar veni, într-o alianta de tot rahatul. Iar m-am înselat. Va vine sau nu sa credeti, faptasul este coleg de partid cu primarul Muntean, liberal sadea, din 1998, mai mult chiar, presedintele PNL Deva. Pas de mai întelege ceva! Dar, înapoi la realitate…

Florin Oancea, viceprimar liberal al Devei, om de afaceri, licentiat al Institutului de Stiinte Economice, Universitatea Babes-Bolyai, avea nevoie de un masterat în administratie publica locala. Chestie de oportunitate, un mic briliant dintr-un ciob de sticla slefuit, într-un sivi ce tine loc de performante. Universitatea Vasile Goldis, din Arad, întreprindere academica particulara, cu metastaza chiar în Deva, putea înlesni aceasta gracila împlinire mai mult decât umana. Tara Româneasca este, de ani buni, împaratia stupida a masteratelor la botul calului. Toate universitatile românesti practica acest negot al excelentei de doi bani. Sunt cazuri în care masteranzii nu-si trimet nici macar soacrele la asa-zisele disertatii. Platesc doar taxa si le vine masterul acasa, frumos împachetat, discret, cam la fel ca în afacerile, la post-restant, cu produse de uz erotic pentru cei cu dinamica revoluta sau amatori înraiti ai placerilor varului Sade.

Prins cu mâta-n masterat, Oancea are reactia unui derbedeu. În loc sa-si puna sacul cu cenusa în cap, viceprimarul fara obraz iese la atac! Pretinde, nici mai mult, nici mai putin, ca în cel putin alte cinci cazuri a fost fraudat examenul si pretinde o ancheta. În plus, arunca bomba care-l transforma în canalie: de fapt, trimetându-si soferul, a vrut sa testeze gradul de seriozitate al universitatii care elibereaza mult prea facil diplome pentru boi cu staif. Ce mitocan! Iancu Pampon, tist de vardisti la Ploiesti, cel ce nutrea sacrul amor fata de infama Didina Mazu, e un cavaler cu maniera în raport cu catavencul vice. Nu cunosc ins mai abject decât acela care încearca sa scape dintr-un pocinog aplicând stratagema cacatului pus în ventilator. Stimabilul Oancea nu pregeta sa comita o infractiune cu mult mai grava decât aceea de instigare la fals privind identitatea – turnator în circumstante agravante.

Din toata povestea ramâne, dincolo de izul de latrina cazona, o mare nedumerire. Din moment ce viteazul sofer a luat 9 la o disertatie de masterat, e limpede ca are toate calitatile pentru un post de viceprimar-adjunct. O fi un geniu de saiba! Ingrata cum e, presa nu-i pomeneste nici macar prenumele. Cât despre Universitatea V. Goldis, nici usturoi n-a mâncat, nici onoarea nu-i pute. În tara analfabetilor cu cariera politica, scoala umbla cu capul în protap.

Florin Ardelean0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !