Escrocherie „cabalină” la Râu de Mori

Escrocherie „cabalină” la Râu de Mori
Râu de Mori – Mai mulţi ţărani din comuna Râu de Mori au rămas fără cai în bătătură. Medicul veterinar le-a spus că animalele sunt bolnave de anemie infecţioasă. Totuşi, proprietarii cailor nu au primit nici un act doveditor. Caii au fost luaţi de un italian care le-a plătit o sumă derizorie.

În luna octombrie a acestui an, aproximativ 30 de familii din satele aparţinătoare comunei Râu de Mori au primit înştiinţarea că au caii bolnavi de anemie infecţioasă, boală cunoscută sub numele de SIDA cailor.

Şi, conform legilor în vigoare, li s-a spus că animalele trebuie sacrificate, fiecare proprietar urmând a fi despăgubit de către stat.

Astfel, circa 50 de cai au fost încărcaţi în TIR-uri şi duşi la un abator. Până aici nimic anormal, doar că atunci când ţăranii au încercat să-şi recupereze banii de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara a venit surpriza.

Dosarele nu erau bine întocmite, fapt constatat de Paul Ghiorghiu consilier superior din cadrul Corpului de Control al ministrului agriculturii.

Practic, din nota informativă emisă de Ghiorghiu reiese că animalele au ajuns la un proprietar necunoscut, iar din dosar lipsesc analizele în urma cărora ar rezulta faptul că animalele erau bolnave. Iar surprizele nu se opresc aici.

Povestea celor aproximativ 50 de cai, aparţinând sătenilor din comuna Râu de Mori, sacrificaţi pe motiv de anemie infecţioasă, este plină de semne de întrebare.

În primul rând, aşa cum reiese din cele spuse de proprietarii cailor, nici unul dintre ei nu are acte din care să rezulte că animalul a fost bolnav.

„A venit medicul veterinar Alexandru David şi mi-a spus că animalele sunt bolnave. Aveam două iepe de toată frumuseţea, amândouă de-a făta. I-am explicat că vreau să fac alte analize, dar mi-a spus că dacă mai scot calul din curte mă amendează cu 10 milioane şi mi-l împuşcă. Când am auzit, am fost de acord”, spune Romulus Beucă, din satul Ohaba.

În aceeaşi situaţie a fost pusă şi familia Moş din Ohaba Sibişel. „Noi nu ştim despre ce boală vorbea medicul. Caii erau sănătoşi. Dar nu te poţi pune cu ei. Ne-au zis că vom primi despăgubiri. Dar n-am văzut nici un ban. Acuma, noi ce să mai facem? Stau însă şi mă gândesc cum de-am fost atâta de proşti?” – spune Maria Moş.

Plată… ochiometrică
După ce medicul David a dat verdictul, sătenii au primit o înştiinţare verbală că un „italian” va veni după cai. „A venit un băiat cu TIR-ul care ne-a zis că ne dă 9.000 de lei pentru fiecare kilogram de carne de cal. Pentru că nu aveam cântar, îi aprecia el din ochi. Aşa că mi-a dat pe cele două iepe, care trebuiau să fete, 10 milioane de lei. Dar mi-a spus că statul îmi va mai da alte 44 de milioane. Nu am primit nici un act din care să reiasă că am primit aceşti bani. Dar nici nu ştiu unde mi-a dus iepele”, spune Romulus Beucă.

Interesantă este şi afirmaţia lui Romulus cum că un consătean i-a văzut iepele la un târg de animale din Arad. „Când a întrebat ale cui sunt, cel care le vindea i-a spus că sunt ale unui doctor veterinar din Arad şi că acesta le are din Haţeg”, declară Romulus. Acesta mai arată şi un fapt absolut surprinzător.

„Nici unul dintre cei care au rămas fără cai nu a primit o copie a foii de mişcare a animalului. Fără acest act el nu poate dovedi că animalul i-a fost luat de cineva. Iar când eu am făcut rost de aceste acte am constatat că seria înregistrată în microcip nu este scrisă corect! Şi atunci stau şi mă întreb: cine avea interesul ca noi să nu ştim unde se duc aceşti cai?” – se întreabă retoric Beucă.

Acte cu miros de fals
Ei, şi dacă ţăranii stau şi se întreabă unde sunt banii pentru caii lor, verificările făcute de Paul Ghiorghiu, consilier din cadrul Corpului de Control al ministrului, au scos la iveală o serie de nereguli în actele efectuate de medicul veterinar.

Într-o notă explicativă, din 29 noiembrie 2006, acesta arată că formularele de mişcare ale animalelor au fost completate contrar Ordinului 686/2003.

Practic, formularul este incomplet lipsind partea în care este trecut noul proprietar. De asemenea, Ghiorghiu mai precizează că există dosare în care nu se regăsesc tabelele de recoltare de probe, neexistând nici parafa medicului veterinar care a efectuat aceste probe.

Cât despre memoriile justificative, acestea sunt considerate ca fiind superficiale. În acest context, banii pe care ţăranii îi aşteaptă de la stat se pare că nu vor veni. Doar dacă, între timp, cineva va reuşi să „aranjeze ploile” astfel încât totul să dea bine!

“Aruncarea pisicii…”
Medicul veterinar din comuna Râu de Mori, Alexandru David, încearcă să se disculpe motivând că toate actele sunt în regulă.

„Este o falsă problemă. Caii erau bolnavi şi trebuiau sacrificaţi. Au fost duşi la un abator din Braşov”, spune David. Ceea ce nu a reuşit însă să explice medicul a fost motivul pentru care nici unul dintre proprietarii cailor nu a primit vreun act pentru calul sacrificat. Mai mult, în dosarele întocmite de medic pentru fiecare cal (dosare care se aflau pe masa acestuia) existau o serie de documente pe care apărea specificaţia clară că trebuie înmânate proprietarului. Cât despre neregulile semnalate de consilierul din cadrul Corpului de Control, nici o vorbă.

Contactat de Cuvântul Liber, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Hunedoara, Marius Lăzărescu, a declarat că a fost verificat fiecare animal în parte.

„Acolo e o problemă mai veche de 10 ani. Animalele erau cu siguranţă bolnave. Cât despre raportul consilierului, eu ştiu care este jocul. De aceea fiecare să răspundă pentru competenţele pe care le are”, a declarat directorul DSV. Interesant este faptul că Lăzărescu nu a vrut sub nici un motiv să creadă că sătenii nu au primit acte de la medicul David. „Dacă a făcut vreo greşeală, să răspundă. Este medic independent”, a concluzionat Lăzărescu.

Şi totuşi… se-nvârteşte
Ioan Simion, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara, a declarat că dosarele întocmite de David Alexandru au ajuns pe masa DADR.

„Le-am trimis înapoi pentru că sunt incomplete. Dacă vor fi făcute cum trebuie, oamenii îşi vor primi banii de la stat. Nu este problema mea cu cine au negociat aceştia să-şi vândă animalele. Dacă am hârtii în regulă, banii sunt în cont”, a spus Simion.

În concluzie, dincolo de aceste declaraţii rămâne o serie de întrebări. Cea mai importantă este aceea dacă într-adevăr toţi caii trimişi spre sacrificare erau bolnavi de anemie infecţioasă. Apoi de ce medicul nu a făcut actele conform legilor în vigoare.

Interesant de ştiut ar fi şi cine a plătit pentru caii ţăranilor? Şi nu în ultimul rând, cum vor putea fi refăcute aceste acte pentru ca ţăranii să-şi primească despăgubirile de la stat. Este ca şi cum ele vor fi „aranjate” să dea bine la dosar. Cât despre răspundere, ar fi interesant de aflat de ce după nota informativă a consilierului din Corpul de Control al ministrului nu a luat nimeni nici o măsură.

Între timp, ţăranii din opt sate ale comunei Râu de Mori aşteaptă să le intre banii în conturi, iar Romulus Beucă şi-a luat de cele 10 milioane, primite pe cele mai frumoase iepe din comună, o altă iapă mult mai bătrână şi care suflă greu.

Tiberiu Stroia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase