„Este o masura diabolica”

13Comentarii
„Este o masura diabolica”
ANST a emis un ordin care atacă dubla legitimare a sportivilor începând cu anul 2011.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), Doina Melinte, a semnat un ordin potrivit căruia sportivii din cluburile departamentale nu vor putea să reprezinte decât un singur club la o competiţie. Această directivă atacă practic dublele legitimari. Dubla sau chiar multipla legitimare a fost o măsură cauzată de incapacitatea cluburilor din jurisdicţia ANST de a susţine financiar sportivii de elită. S-a apelat atunci la un club mai puternic, care să le asigure acestora salarii, indemnizaţii sau alte stimulente, posibilitatea de a participa la competiţii internaţionale sau alte facilităţi, în schimbul dublei legitimări. Măsura s-a aplicat mai mult la sporturile individuale, cum sunt atletismul, judo, lupte etc. Începând cu noul an, un sportiv cu dublă legitimare va trebui să aleagă clubul pentru care concurează la fiecare din competiţiile la care va participa.

Situaţie neclară

În sportul orădean, există numeroşi sportivi aflaţi în această situaţie. În judo, este binecunoscută colaborarea dintre JC Liberty, CSM Oradea şi LPS Bihorul, dar acestea cluburi nu sunt afiliate la ANST. La atletism există de asemenea mulţi sportivi cu duble legitimări, la CS Municipal şi CS Universitar. Singurii afectaţi însă de măsură sunt doi atleţi aruncători de la CS Crişul – Dinamo Bucureşti, Bianca Lazăr Fazecaş şi Alex Méhes, pregătiţi de antrenorii Livia şi Albert Méhes.

Albert Méhes, care este antrenor federal al FR Atletism, şi-a exprimat nemulţumirea referitor la ordinul ANST: „Este o primă măsură diabolică, menită să ducă până la urmă la desfiinţarea dublelor legitimări. Nimeni nu a îndrăznit însă să le interzică în mod explicit, pentru că suntem în an preolimpic şi o astfel de măsură ar duce la pierderea susţinerii financiare pentru mulţi atleţi şi alţi sportivi. Momentul ales este total nepotrivit, nimeni nu ar avea de câştigat din astfel de ordine. Deocamdată este o situaţie nebuloasă, nu se ştie cum se va aplica hotărârea. În ceea ce-i priveşte pe Bianca şi Alex, ne vom consulta cu conducerile celor două cluburi (Crişul şi Dinamo, n.r.) şi vom vedea cum ne vom împărţi competiţiile”, ne-a declarat Albert Méhes.

Antrenori nemulţumiţi

La rândul său, antrenorul orădean Virgil Preda, membru în Biroul federal al FR Atletism, are o opinie similară. „Eu am atenţionat-o pe Doina Melinte că face o foarte mare greşeală. Existau alte măsuri prin care se puteau împiedica raportările aceloraşi rezultate de două sau mai multe cluburi. Aşa se riscă anularea dublelor legitimări, fapt din care toată lumea va avea de pierdut. Deocamdată, atleţii noştri nu sunt afectaţi. Aproape toţi sunt legitimaţi la CSM şi CSU. Dacă cumva ordinul va fi preluat şi de Ministerul Învăţământului şi va trebui să optăm între CSM şi CSU, atunci suntem practic distruşi. Dacă vom opta pentru CSM, de unde ne vin cei mai mulţi bani, vom pierde sala de antrenament, care este proprietatea CSU”, a spus Virgil Preda.

G.N.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor