Eticheta ecologică o raritate pe piaţă

1Comentariu
Eticheta ecologică o raritate pe piaţă
BUCUREŞTI – În România, doar o fabrică de textile şi una de saltele deţin eticheta ecologică. Deşi autorităţile se aşteptau ca agenţii economici din domeniul turismului să fie primii interesaţi să obţină eticheta verde, lucrurile nu stau deloc aşa. Nici măcar o firmă din turism nu a solicitat timbrul verde.

Deşi în ţările Uniunii Europene, produsele etichetate ecologic nu mai sunt, de mult, o noutate, în România puţini sunt cei care au auzit despre timbrul verde. Acesta atestă că produsul este prietenos cu mediul, îndeplineşte standardele europene şi protejează sănătatea consumatorului.

Pentru a-l achiziţiona, patronii de hoteluri şi pensiuni trebuie să îndeplinească o serie de criterii. De exemplu, 22% din energia electrică trebuie să provină din surse regenerabile.

Toate ferestrele trebuie să izolate termic şi fonic, iar instalaţiile pentru saună trebuie dotate cu temporizatoare. La duş nu curg mai mult de 12 litri de apă pe minut, iar cantitatea de detergenţi utilizată este limitată. În camere sau în restaurante nu se folosesc produse de unică folosinţă, în spaţiile comune este obligatorie amenajarea zonei pentru nefumători.

În plus pentru a achiziţiona eticheta verde, agenţii economici trebuie să plătească minim 300 de euro, iar pentru a o utiliza minim 500 de euro pe an.

CONDIŢII OBLIGATORII PENTRU OBŢINEREA ETICHETEI VERZI
– utilizarea surselor regenerabile de energie
– ferestre izolate termic şi fonic
– aparate de aer condiţionat cu consum mic de energie
– instalaţii pentru saună dotate cu temporizatoare
– debitul apei la duş: maximum 12 litri/minut
– pubele pentru deşeuri generate la toalete
– schimbarea lenjeriei de pat şi a prosoapelor la cerere
– utilizarea unei cantităţi limitate de detergent
– recipiente speciale pentru separarea deşeurilor
– eliminarea produselor de unică folosinţă din restaurante şi din spaţiile de cazare

COSTURILE ETICHETEI ECOLOGICE
– achiziţionare: 300 – 1.300 euro
– folosire: 500 – 25.000 euro/an1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor