Euro-alegeri pe bandă rulant

Euro-alegeri pe bandă rulant
ORADEA - Cu ocazia alegerilor euro-parlamentare de duminică, Biroul Electoral Judeţean plănuieşte să proceseze câte 35 secţii de votare pe oră.

Programul după care vor fi preluate voturile de la fiecare secţie le-a fost împărtăşit ieri preşedinţilor unităţilor de votare, prezenţi la Casa de Cultură din Oradea la întâlnirea cu Ionel Olah, preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bihor.
În zăpuşeala creată de lipsa de oxigen, cele peste 620 de persoane, aşezate care pe unde au apucat, notau de zor instrucţiunile privind modul de desfăşurare a scrutinului de duminică.
Aflat în prezidiu, judecătorul Ionel Olah, preşedintele BEJ Bihor, le-a explicat celor prezenţi cum vor decurge lucrurile pe data de 25 noiembrie. În discursul său, judecătorul a atins puncte precum intervalul orar în care se vor desfăşura alegerile, în ce condiţii se votează pe listele suplimentare sau modul de predare a voturilor după încheierea scrutinului.

Evită îmbulzeala
Ionel Olah a explicat că predarea voturilor se va face pe bază de programare. Potrivit regulamentului de desfăşurare, vor fi procesate câte 35 de secţii de votare pe oră. Cu această măsură se încearcă evitarea îmbulzelii care s-a creat cu ocazia Referendumului, când sutele de persoane venite cu sacii cu voturi la Prefectură s-au călcat pur şi simplu în picioare. „A fost batjocură data trecută. De exemplu, la Judecătorie era un singur om care prelua sacii cu voturile. Un singur om la 625 de persoane. Mulţi au leşinat, iar unui bătrân îi făceau masaj cardiac cei de la Salvare”, a declarat C.S., preşedinte al unei secţii de votare din Oradea.
O altă noutate, susţine Ionel Olah, este că cei înscrişi pe listele suplimentare ar putea suferi rigorile legii în cazul în care încearcă să practice „turismul electoral”. Prefectul Mircea Ghitea, prezent şi el în prezidiu, le-a explicat celor prezenţi modul în care urmează a fi completate procesele-verbale de predare a voturilor. Dar pentru ca totul să fie cât mai clar, toţi cei prezenţi au plecat acasă cu câte o mapă cu instrucţiuni precise referitoare la Europarlamentare şi un set de numere de telefon ce vor putea fi apelate în caz de nevoie.
Mâine, de la ora 10:00, se va desfăşura un instructaj similar, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu preşedinţii secţiilor de votare pentru Referendum, în prezenţa prefectului Mircea Ghitea şi a preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie, judecătorul Doina Măduţa.

Sebastian Kovacs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase