Euro-frauda de 130.000 de euro

11Comentarii
Euro-frauda de 130.000 de euro
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au trimis în judecată trei afacerişti din comuna bihoreană Borş şi din Satu Mare şi încă unul din Ungaria, sub acuzaţia că au fraudat două proiecte PHARE în valoare de 104.000 de euro plus 120 milioane de lei.

Pecsi Ferenc (preşedinte al Asociaţiei Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare) este acuzat de infracţiunea de folosire şi prezentare de documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene, în formă continuată,

Iar administratorii de firme Nagy Mate Andras (S.C. Ego Trade SRL Borş), Kui Rita Krisztina (S.C. Artistic Design SRL Satu Mare), Cosma Dorin Gavril (SC Ferum SRL Satu Mare) şi Zukk Istvan (administrator la S.C. Multiserv 2000 Bt Ungaria), sunt acuzaţi de complicitate la folosirea şi prezentarea de documente şi declaraţii false care au avut ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Asociaţia Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare, asociaţie patronală având ca principal scop apărarea şi reprezentarea intereselor întreprinzătorilor particulari, a derulat în perioada septembrie 2007 – august 2008, două proiecte finanţate cu fonduri PHARE, respectiv „Executarea stagiilor necesare pentru crearea unui incubator de afaceri şi a unui centru de pregătire în Satu Mare” şi „Dezvoltarea capacităţilor manageriale ale întreprinderilor mici şi mijlocii prin cooperare transfrontalieră, în domeniul protecţiei mediului”.

Pe parcursul derulării celor două contracte de grant, Pecsi Ferenc, în calitate de preşedinte al Asociaţiei, cu complicitatea inculpaţilor Nagy Mate Andras, Kui Rita Krisztina, Cosma Dorin – Gavril şi Zukk Istvan, a realizat un mecanism de fraudare a fondurilor europene.

În concret, Asociaţia Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare a achitat din fondurile europene către firmele complicilor mai multe contracte de prestări servicii întocmite în fals şi a căror valoare a fost supraevaluată.

Ulterior, pentru a putea intra în posesia acestor sume de bani, Pecsi Ferenc i-a determinat pe administratorii complici să încheie în fals, cu S.C. Konf Tour SRL, în numele societăţilor comerciale pe care le reprezentau, mai multe contracte de consiliere pe care le-a achitat exact din banii încasaţi din prestările de servicii în derularea celor două proiecte.

În această modalitate, Pecsi Ferenc a obţinut pe nedrept fonduri băneşti în valoare de 112.331 lei din bugetul general al Comunităţii Europene.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se constituie parte civilă în cauză cu suma de 104.695 euro, reprezentând fonduri PHARE şi 120.263 lei reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat.

Nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor.

C.H.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor