Euroi pentru rromi

4Comentarii
Euroi pentru rromi
Pare-se că ruşinea adusă Bihorului de către rromii din Tileagd a pus în alertă autorităţile de la nivel central, care par mai hotărâte ca oricând să aducă aceste comunităţi în rândul lumii.

Sâmbătă a fost în BihorGruia Bumbu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Rromi, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului condus de Ilie Bolojan. Împreună cu primarii, reprezentanţii Biroului Judeţean pentru Rromi şi ai Centrului Regional pentru Rromi Cluj, Bumbu s-a deplasat pe teren, în comunităţile de rromi de la Aleşd, Vadu Crişului, Ţeţchea, Telechiu şi Subpiatră, pentru a vedea la faţa locului cum trăiesc rromii.

 

Condiţii de secol XVIII

„La Vadu Crişului reţeaua de apă ajunge până la comunitate, la baza dealului. Sunt probleme cu apa potabilă şi trebuie instalat un hidrofor care să împingă apa pe deal. Trebuie făcute duşuri pentru şcoală, drumul de acces în comunitate…

De asemenea, trebuie rezolvată problema curentului electric, deoarece toţi cei din comunitate stau pe un singur contor! La Aleşd comunitatea de rromi trăieşte ca în secolele XVIII-XIX. Canalizarea vine pe-o ţeavă de juma’ de ţol ce nu mai funcţionează. Trebuie făcut ceva pe malul Crişului, pentru că atunci când se revarsă, apele râului ajung în casele lor, iar acestea sunt surse de infecţie”, ne-a declarat Bumbu, adăugând că la Telechiu situaţia s-a ameliorat oarecum, prin casele făcute de Fundaţia Ruhama.

„Problema e că acolo beau apă dintr-un canal. Înainte trăiau într-o bojdeucă de pământ, şobolanii treceau pe la urechile oamenilor”, arată şeful ANR, care a vorbit şi despre problema locurilor de muncă, deoarece dacă la Aleşd, dintr-o familie de rromi cel puţin unul lucrează la fabrica lui Manfredo Gironacci, cei de la Vadu Crişului nu sunt acceptaţi, din cauza faptului că sunt plini de paraziţi. Iar problema cerşitului spre Oradea….

În timpul verii, rromii din Vadu Crişului, Bălnaca şi din alte localităţi montante au ca principală sursă de venitu culesul ciupercilor, îndeosebi a hribelor (pitoancelor) pe care le preiau firmele italiene.

 

Banii, în stand-by

„Aştept raportul întâlnirilor de la colegii din Oradea şi Cluj. În baza acestor rapoarte vom milita împreună cu domnul secretar general Bolojan pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern.

Să vedem de unde vor veni banii, din fondul de rezervă al Guvernului sau de altundeva, pentru proiecte de mică infrastructură. În următorii ani ne putem gândi şi la proiecte pentru transformarea rromilor din beneficiari de ajutor social în plătitori de taxe şi impozite”, a spus Bumbu. Şeful Agenţiei Naţionale pentru Rromi a confirmat faptul că Fundaţia Ruhama a solicitat accesarea unui grant de 500.000 euro, care trebuie şi el aprobat de către Guvern.

Gruia Bumbu, şeful ANR, a cerut Biroului Regional pentru Rromi şi Prefecturii organizarea unei întâlniri cu AJOFM şi toate primăriile din judeţ pe problema soluţionării problemei rromilor. Bumbu cere angajarea de experţi pe problema rromilor în toate primăriile din Bihor, având în vedere faptul că doar patru dintre acestea au angajaţi astfel de experţi în momentul de faţă. „Aceşti experţi vor trebui să facă un plan de acţiune pe plan local. Să arate cât, care sunt soluţiile şi care e bugetul pe sursă de venit, cât are Primăria şi de cât are nevoie pe sursă externă. Asta pentru ca să ştim cât ne costă rezolvarea problemei rromilor”, ne-a declarat Bumbu.

Călin Corpaş4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor